Együttélés Erdélyben

Örmény Művészeti Fesztivál

192

Nyolcadik alkalommal szervezik meg az Örmény Művészeti Fesztivált Gyergyószentmiklóson. Az idei rendezvény a nemzetek együttélésére kívánja irányítani a figyelmet, éppen ezért a Gyergyószentmiklóson élő különböző nemzetiségekhez tartozókat hívták meg.

A Gyergyói Örmény Katolikus Egyesület, valamint az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége és a gyergyószentmiklósi önkormányzat szervezésében rendezik a hétvégén az Örmény Művészeti Fesztivált. A megnyitót pénteken délután 17 órától tartják, megkoszorúzzák a tavaly állított kőkeresztet az örmény templom udvarán. A nemzetiségi fesztivál első napján kiállítás­megnyitókat tartanak az Örmény Közösségi Házban. Az érdeklődők eredeti örmény szőnyegeket tekinthetnek meg, valamint a 2800 éves Jerevánról is lesz egy tárlat, és Gopcsa Paula budapesti képzőművész alkotásaival is megismerkedhetnek. Névadó ünnepséget is szerveznek, a közösségi ház nagyterme felveszi Görög Joachim nevét, s ott mutat­ják be az egyházfő és parlamenti képviselő hagyatékát, emellett pedig örmény mesteremberek és kereskedők tárgyi emlékeit.
Annak érdekében, hogy minél látványosabban szemléltetni tudják, hogyan éltek, dolgoztak és ünnepeltek régebben az örmények, júliusban felhívással fordultak a közösséghez, hogy minél többen ajánljanak fel tárgyi emlékeket, ugyanakkor a gyergyószentmiklósi örményekről szóló anekdotákat is gyűjtöttek.
Szombaton délelőtt villámcsődülettel hívják fel a figyelmet a rendezvényre a város több pontján. Az Örménytemplom utca vásártérré alakul ezen a napon: örmény manufaktúra, szász sütemények, székely, román és cigány termékek várják többek között az érdeklődőket. Több érdekességgel is készülnek a szervezők, lehetőség lesz például családfakutatásra. Az örmény infósátorban az örmény felmenőkkel rendelkezők tudhatnak meg többet családjuk múltjáról, az egyházi adatbázisban szereplő adatok szerint segítenek a családfa megrajzolásának elkezdésében. Ugyancsak érdekesség az örmény névírás, népviseletbe öltözött írnokok mutatják meg, hogyan írják az egyes neveket örményül. Délben Nemzetiségi Kultúrműsor kezdődik az Örménytemplom utcában felállított színpadon. Az Együtt Erdélyben címhez igazodva fellépnek gyergyószentmiklósi székely, Szászrégenből érkező szász, maroshévízi román, budapesti magyar, szamosújvári örmény, gyergyói cigány néptáncosok. Este az Erdélyben első alkalommal fellépő Ararat On együttes szórakoztatja örmény dallamokkal a közönséget.
Vasárnap tartják az örmény katolikus templom búcsúját, az ünnepi szónok Miguel Maury Buendia vatikáni nuncius lesz. Délután a Churut Fesztiválra várják az érdeklődőket, örmény, székely, román és görög főzőcsapatok vetélkednek majd.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek