Egyszerre volt botrány és siker – Város a faluban

164

A Falu a városban mintájára szervezték meg idén első alkalommal a Város a faluban névre keresztelt háromnapos fesztivált. A szervezők még a rendezvény előtt elmondták: nehezen találtak befogadó falut a városnak, a legtöbb település elzárkózott a városi rendezvény elől, ezért is külön hálásak Csíkhantafalvának a befogadásért.

Nézők tekintetében a Város a faluban rendezvény sem maradt alul a Falu a városban rendezvénynél. A fesztivál zárásakor a 11 282-es számú karszalagot Hantafalva polgármesterének karjára akasztották rá a szervezők, amikor a település vezetője felszólította a rendezvényszervezőket, hogy azonnal bontsanak sátrakat és minden meglepetésükkel együtt, végleg távozzanak a faluból. Csörtető Aladár polgármester kisebb dulakodásba is keveredett a szervezőkkel, miután a felfújt rendezvénykapu oldalába döfte bicskáját. Az incidenst követően Hantafalva polgármestere lapunknak elmondta: mély megdöbbenéssel kellett nyugtázza, hogy az előre civilizált kultúreseményként beharangozott fesztivál, alpári városi huligánkodásba torkollott.
– Amikor a rendezvény befogadásáról döntöttünk, abban bíztam, hogy a falusfeleimnek valami olyant mutathatunk, amit eddig nem láttak – mondta lapunknak Csörtető Aladár.
A polgármester kifejtette: Hantafalva lakói valóban olyannak lettek szemtanúi, amit eddig nem láttak, de a rendezvény így is teljes kudarcnak számít, mert a vasárnapi mise után a település minden lakója elzarándokolt a faluból és háromnapi imádságba és böjtbe kezdtek a lakók, hogy vezekeljenek a faluban történtek miatt.
A szervezők nevében Aranyos Mercedes elmondta: nem értik a polgármester felháborodását, hiszen a fesztivál előtt aláírt megállapodásban is színházi előadást, fotóművészeti és festészeti kiállítást ígértek, ugyanakkor a komolyzenei koncert mellett a rockmaraton szervezetését sem titkolták el.
Szenterzsébeti Erzsébet hantafalvi lakos lapunknak elmondta: a háromnapos fesztivál harmadik napján, szentmise után döntöttek úgy a falustársakkal, hogy háromnapos böjtbe és imádságba kezdenek, miután két napon át ettek, ittak és városiasan mulattak. A neve elhallgatását kérő fiatalasszony elmondta: örömmel vállalta a zarándoklást, a böjtöt és az imádságot, hiszen életében nem látott olyan szép meztelen fotókat, mint a fotóművészeti kiállításon. Egy másik megkérdezett azt mondta: neki leginkább a színpadi előadás tetszett. Férjével már meg is beszélték, hogy olyan fürdőkádat szerelnek be az egyik szobába, mint amilyent a színpadon láttak és ki is próbálják az ott látottakat. Egy panaszos édesanya lapunknak könnyeivel küszködve mesélte, hogy lánya és fia is a földalapú támogatás egy részét a hétvégi tetoválószalonban hagyta.
A település és a rendezvény közösségi oldalán egymásnak estek az esemény pártolói és ellenzői. A következő napokban, a háromnapos vezeklés és böjt után, visszatérünk az esemény helyszínére. Addig is olvasóink figyelmében ajánljuk az esemény weboldalát, ahol színes videókkal is felidézhetik a hétvégi eseményeket. Ugyanitt bekapcsolódhatnak a rendezvény kapcsán kibontakozó vitába is.

Dobban Dönci

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek