Egyre többen igénylik

Munkanélküli segély, technikai segély

220

Növekvő tendenciát mutat az elmúlt hónapokban a munkanélküli segélyek, illetve a technikai segélyek igénylése a térségben. A statisztikák szerint minden nyolcadik ember állását érintette a márciusban berobbanó járványhelyzet. Még nincs minden adat és igénylés összegezve, illetve azt sem lehet előre tudni, hogy milyen segítséget ad majd a kormányzat – tudtuk meg a Hargita Megyei Munakerő-elhelyező Ügynökségtől.

Folyamatosan fogadják a kéréseket                                                                                      Fotó: László F. Csaba

Jánó Edit, a megyei munkaerő-elhelyező és szakképző ügynökség osztályvezetője elmondta, hogy március végéig összesen 4067-en igényelték a technikai munkanélküli segélyt. Ezek a szerződések még érvényben vannak, csak éppen felfüggesztett állapotban.
– Az április végén összesített adatok szerint 5087 regisztrált munkanélküli van a régióban. Az előző hónaphoz képes nőttek a számok, 244-gyel. Ez nem meglepő, hiszen a krízishelyzetet leszámítva is, átlagosan kétszázzal nő ez a szám hónapról hónapra – mondta az osztályvezető. Ami a technikai segélyt illeti még nincsenek pontos adatok, az igénylések nagy része feldolgozás alatt van.
A becslések szerint az elkövetkező időszakban megközelítőleg 10-11 ezer személy tesz le kérést a műszaki munkanélküli segélyre, ez tartalmazza az áprilisi, valamint a márciusi igényléseket is.
– Ami a személyzetcsökkentést illeti, a kezdeti időszakban tömeges elbocsátások voltak, erre vonatkozóan adtak be dokumentációkat. Ugyanakkor sok cég és vállalkozás döntött úgy, hogy a technikai segélyt veszik igénybe alkalmazottaik számára – fűzte hozzá Jánó Edit.
Mint mondta, a jövő kérdéses, nincsenek pontos információk arról sem, hogy a kormány milyen módon kívánja megoldani ezt a gazdasági hanyatlást.
– Kíváncsian várjuk mi is a kijelölt irányelvet, amelyet követni kell a jövőben. Fontos tudni, hogy az intézményhez letett kérések feldolgozása időigényes, folyamatos munka. A könnyebb ügyintézés érdekében pedig online vagy telefonos formában lehet időpontot foglalni az ügynökséghez, ezután következik a személyes találkozás – hangsúlyozta az osztályvezető. Hozzátette, hogy továbbra is az egészség megőrzése és a biztonsági intézkedések betartása a legfontosabb.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.