Egyre több sípályát üzemelnek be: Öröm a téli sportok szerelmeseinek

104

Bár az időjárás nem kedvezett az elmúlt hetekben a sípályák működésének, mégis van remény a téli sportok szerelmeseinek, hiszen megyeszerte már több helyen várják a látogatókat. A napokban csökkent a hőmérséklet és nagyobb mennyiségű csapadék is hullott, így ma a hargitafürdői és borszéki sípályákat is megnyitják a sí- és snowboardkedvelők számára.

A gyimesi sípályán napok óta zajlik az élet                                                                          Fotó: Mezey Csongor

Az idei téli enyhe időjárás miatt egyes helyeken még hóágyúkkal sem sikerült beüzemelni a sípályákat. A tusnádfürdői sípályát hasonló okokból nem tudták elindítani, a napokban viszont csökkent a hőmérséklet, úgyhogy van remény.
– Az időjárás miatt nem sikerült még megfelelő körülményeket teremteni a tusnádfürdői sípályán. December közepén hóágyúztunk, de az eső elmosta, nincs elegendő hó és hideg a pálya működtetéséhez – nyilatkozta lapunknak Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere.
A Bucsin-tetőn lévő Havas-Bucsin sípálya működtetése is teljesen időjárásfüggő, ráadásul csak a hóhullásra szorítkozik, nem hóágyúznak, így még ott sem sikerült beüzemelni a pályát. A gyergyócsomafalvi Veresvirág sípálya is hasonló problémákkal küzd, nincs elegendő hó a pálya működtetéséhez.

Mától több sípálya várja a téli sportok kedvelőit
A magasabban fekvő sípályákon csökkent a hőmérséklet, a hóágyúzással megfelelő körülményeket tudtak teremteni a sípályák beüzemeléséhez.
– A számos látogatót vonzó Hargitafürdő sízési lehetőségei megnyílnak a turisták előtt, a csökkenő hőmérsékletnek köszönhetően a napokban hóágyúztunk, és ma újra nyitjuk a Csipike pályát az idelátogatók számára – fogalmazott László Zsolt, a pálya ügyintézője.
December elején pár napra már megnyitották a pályát, de az esőzések és enyhe időjárás miatt a hó elolvadt és lehetetlenné vált a pálya működtetése. Ma 10 és 15 óra között várják a sízőket a Csipike pálya, míg január 1-én az esti sízés is beindul, 12 és 17, illetve 18 és 21 óra között tartanak nyitva. Az ezt követő napokban pedig a megszokott program szerint, 10 és 17, valamint 18 és 21 óra között várják az idelátogatókat. Reményeik szerint hétvégére a Miklós pályát is beüzemelik. Mint megtudtuk: a szálláshelyek már mind megteltek, legtöbben a moldvai régióból jönnek, hogy itt töltsék a szilvesztert.
A borszéki Reménység sí­központba ugyancsak sikerült a napokban hóágyúzni, így ma ott is elindítják a középső pályát. Mik József, Borszék polgármestere lapunknak elmondta: ma a Reménység pálya csak részben fog működni, holnapra azonban valószínűleg már teljes hosszában használható lesz, mivel hideg van és folyamatosan hóágyúznak. A pálya naponta 10 és 18 óra között van nyitva. Mint mondta, már minden szállás el van foglalva a településen, többnyire Kolozsvár környékéről és a keleti országrészből utaznak ide a látogatók. Az egész napos jegyek felnőtteknek 55 lejért, míg gyerekeknek 40 lejért vásárolhatók.

A maroshévízi és gyimesi pályákat korábban beüzemelték
A maroshévízi közepes nehézségű sípályák január 7-től működnek, naponta 10 és 18 óra között várják a sí- és snowboardkedvelőket. A sípályák január első napján is hasonló programmal működnek. A napijegy felnőtteknek 65, míg gyerekeknek 50 lejbe kerül iskola- és munkaszüneti napokon, illetve a hétvégéken, a vakáció után pedig ugyanazért a napi bérletért a felnőttek 50, míg a gyerekek 40 lejt fizetnek.
A gyimesi sípályán esti sízésre is lehetőség nyílik, a pályák ugyanis naponta 9 és 21 óra között üzemelnek, kétszer fél óra technikai szünettel 13 és 17 órától. Az idelátogatók igény szerint sífelszerelést: bakancsot, botot, szemüveget, bukósisakot és hódeszkát is bérelhetnek. A napijegy ára felnőtteknek 55, gyerekeknek 40 lejbe kerül. Az ünnepi nyitvatartás szerint az idelátogatók ma 9 és 17 óra, holnap pedig 14 és 22 óra között vehetik igénybe a pályát.

Megfelelő a hóvastagság a Madarasi-Hargitán is
A Madarasi-Hargitán már vastag hó borítja a tájat és – sokak örömére – a sípályákat is. A Madarasi-Hargita síközpont honlapján, a madarasihargita.hu oldalon webkamerán is jól látható, hogy igazi tél van a legmagasabban fekvő székelyföldi síparadicsomban. Ugyanott az ünnepi programot is megtalálja az érdeklődő. Eszerint még ma is majdnem egész nap lehet síelni, ugyanis 10:00–16:00 és 18:00–21:00 óra között működnek a felvonók. Január 1-jén, tekintettel a szilveszteri mulatozásra, a felvonók kivételesen déli 12:00 órakor indulnak, de esti sízés természetesen az év első napján is lesz. Jelenleg a Kicsi Súgó, a Nagy Súgó és a Kicsi Mihály pályák üzemelnek.
A honlapon figyelmeztetnek arra is, hogy a hegyre felvezető mindkét út (Ivó, illetve Szentegyháza felől) havas, helyenként jeges, bár folyamatosan igyekeznek akadálymentesíteni, azért mindenképpen téli körülményekre kell számítani. A feljutáshoz téli abroncsokra, hóláncra van szükség – sőt, ezek nélkül fel sem engednek! Ez alól kivételt képeznek az összkerékmeghajtású járművek, de téli gumi ezek esetében is kötelező. Érdemes óvatosnak lenni, mert elég nagy a forgalom.
Homoródfürdőn is megnyílt a sípálya, amely hétköznap 13:00–21:00 óráig tart nyitva. Hétvégén, ünnepnapokon és a vakáció idején 10:00 órától 21:00 óráig működik.

Asztalos Ágnes
Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek