Egyre több a külföldi hallgató

A határon túl is népszerű a Sapientia–EMTE

100

Nem is gondolnánk, hogy egyetemünk a külföldiek számára is potenciális célpont lehet. Jelenleg mintegy harminc külföldi hallgató folytatja tanulmányait a Sapientia–EMTE-n. Meglepő, hiszen ez viszonylag kis egyetem, alig 18 éves múlttal a háta mögött. Többek között ezért is tartották fontosnak a három kar PR-munkatársai, hogy immáron negyedik alkalommal részt vegyenek a Budapesten megrendezett 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

image description

A Sapientia is részt vett a 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, Budapesten január 10–12 között. Az esemény célja, hogy a vegzős diákok megismerjék a különböző felsőoktatási intézmények kínálatait, illetve a kérdéseikre első kézből kapjanak kielégítő választ. A részvétel ingyenes volt mind az előadók, mind a résztvevők számára. Két nap alatt közel 50 ezer végzős középiskolás fordult meg a rendezvény helyszínén.

A célközönségről
A rendezvényre elsősorban a felsőoktatási intézményeket, illetve a végzős diákokat várták. Jelen voltak viszont a pedagógusok, intézményvezetők is, mert ez a program egyedi lehetőséget biztosít a tapasztalatcserére, a szakmai újításokra és a hatékonyabb tanítási módszerek megismerésére. A kiállításon minden egyetemnek biztosítottak egy-egy standot, ahol promóciós füzetekkel, szóróanyagokkal és reklámanyagokkal lehetett népszerűsíteni az intézményt. Nagyobb magyarországi egyetemek esetében lehetőség volt arra, hogy a főszínpadon bemutatót, tájékoztatót tartsanak – a Sapientiának ez nem adatott meg.
Ennek ellenére több diák is megfordult a standunknál, akik konkrét kérdésekkel érkeztek az oktatási intézmény képviselőihez. Többnyire a felvételi procedúra, a képzések, a tandíjas és tandíjmentes helyek, valamint a lakhatási körülmények érdekelték őket. Meglepő volt, hogy nemcsak a nagyvárosokban zajló képzések voltak népszerűek, hanem a Csíkszeredai Karon levő Génsebészet és Gazdasági informatika iránt is sokan érdeklődtek.
A kérdések megválaszolása során egy-két beszélgetésre is sor került, így kiderült például, hogy számos diák esetében azért eshet a választás a Sapientiára, mert valamilyen kötődésük van Erdélyhez.

Jó választás, mert…
A diákoknak tetszett, hogy míg a magyarországi egyetemek esetében a bejutás pontokhoz van kötve, nálunk az érettségi és a felvételi vizsgák a mérvadók. Előnynek számított többek között az is, hogy a Sapientia kis egyetem, így az érdeklődés is jóval alacsonyabb, a felvételin nem kell annyi diákkal felvenni a versenyt, és nagyobb az esély a bejutásra – akár tandíjmentes helyekre is. Azonkívül a tandíj is sokkal megfizethetőbb, mint más intézményekben, és a lakhatási körülmények is sokkal kedvezőbbek. Nem utolsó szempont az sem, hogy nemcsak az oktatás folyik magyar nyelven, hanem az ügyintézés is.
A bemutató munkatársak továbbá hangsúlyozták, hogy ha nem is továbbtanulási szempontból tekintenek a diákok egy-egy szakra, de az Erasmus cserediákprogram desztinációjaként is opciót jelent a Sapientia.
– Mindenki szívesen fogadta az egyetemünket. Nemcsak mi vagyunk a határon túlról, hanem más országok egyetemei is részt vettek ezen a kiállításon, ugyanis manapság az országhatár nem akadály a tanulásban – osztotta meg következtetését Csíki Adél, a Sapientia Csíkszeredai Karának PR-munkatársa.

Boier Kinga

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek