Egyre szorosabb a regisztrációs határidő

Kaptárszámok helyett méhészetekre szóló azonosítókat kapnak a méhészek. Apró változás
125

Az eredetileg rendelkezésükre álló fél évből már csupán egy hónapjuk maradt a méhészeknek arra, hogy a megváltozott bejelentési és állomány-nyilvántartási szabályoknak megfelelően újra regisztráltassák méhészetüket. E kötelességüknek Hargita megyéből a méhészek kétharmada még nem tett eleget.

Kaptárszámok helyett méhészetekre szóló azonosítókat kapnak a méhészek. Apró változás

Bár öt hónapja, 2017. július 31-től megváltoztak a méhészetek nyilvántartására és a kaptárok azonosítására vonatkozó szabályok, az új regisztrációs és bejelentési kötelezettségeikről a méhészek többsége mégsem akar tudomást venni – legalábbis erre utal, hogy a Hargita megyében eleddig nyilvántartásban szereplő 230 méhészet közül az új szabályok szerinti regisztrációnak csak 84-en tettek eleget – tudtuk meg Rácz Ilonától, a Hargita Megyei Méhészegyesület alelnökétől.
Márpedig a méhészeknek – a beteleltetett méhcsaládok számát megadva – az Országos Állattenyésztési Hivatal (ANZ, korábbi nevén Állatnemesítési és Szaporodásbiológiai Hivatal) Hargita megyei, Csíkzsögödben működő kirendeltségénél újra szükséges regisztráltatniuk magukat. Az új szabályok szerinti ingyenes újraengedélyeztetésre hat hónapot kaptak a méhészek, amiből viszont öt hónap már lejárt: a bejelentési kötelezettségének azonban legkésőbb 2018. január 27-ig mindenkinek eleget kellene tennie. A következő regisztrációs lehetőség április 1. után nyílik, ekkor viszont már azt a méhcsaládszámot kell jelezni, amely a téli hónapokat túlélve tavasszal kirepült. Aki ezt is elmulasztja, méheit vándorlási céllal nem szállíthatja, de nem igényelhet támogatást az Országos Méhészeti Programból sem.
Az új szabályok egyébként a méhészetek nyilvántartásában számos formai változást hoznak. Az egyik legszembetűnőbb, hogy az eddig használt kaptárszámos megoldás helyett az azonosító kódot maguk a méhészetek kapják.
– Ez a Hargita megyei méhészetek esetében azt jelenti, hogy a kódjuk HR00-val kezdődik, amit az illető méhészet egyéni azonosítója követ. Ez az azonosító szám kerül – vagy ráfestéssel, vagy beégetéssel – minden olyan kaptárra, mely az illető méhészethez tartozik. A régi kaptárazonosítók egyelőre maradnak, a táblácskákat nem kell levenni – tette hozzá Rácz Ilona.
Továbbra is a jelenlegi formában használhatják a méhészek azokat a nagyméretű információs táblákat, amiken egyrészt a méhész nevét, a méhészet címét és azonosító számait tüntetik fel, másrészt, amivel figyelmeztetik a környékbeli lakosságot arra, hogy a közelben méhészet működik.
– Egyelőre fölösleges a nagy táblákból újakat készíttetni. A regisztrációval kapott új méhészeti azonosító számot a jelenlegi táblákra is fel lehet írni, festeni – tanácsolja a Hargita Megyei Méhészegyesület alelnöke.
A méhészeti tevékeny újra-engedélyeztetésével kapcsolatos tennivalókban egyébként a megyei egyesület is besegít azoknak a méhészeknek, akik ezt igénylik. Az Állattenyésztési Hivatalhoz szükséges regisztrációs formanyomtatványt az egyesület csíkszeredai székhelyén is kézbe vehetik az érdeklődők, sőt a dokumentumok célba juttatását is vállalják.
– Az Állattenyésztési Hivatal Hargita megyei kirendeltsége kevés alkalmazottal dolgozik, akik viszont munkájukból adódóan sokat tartózkodnak terepen. Annak érdekében, hogy a vidékről vagy a megye távolabbi pontjairól beérkező méhészek ne utazzanak fölöslegesen Csíkszeredába, a regisztrációhoz, vagyis az új azonosító kódokhoz szükséges dokumentumokat nemcsak Zsögödben, hanem a Hargita Megyei Méhészegyesület székhelyén is leadhatják. Mi pedig az időközben beérkezett kérelmeket heti rendszerességgel továbbítjuk az Állattenyésztési Hivatalhoz – hangsúlyozta Rácz Ilona.
Az új azonosító kódok kérvényezéséhez a helyi polgármesteri hivatal igazolása szükséges, amit a mezőgazdasági nyilvántartóban szereplő adatok alapján a betelelt méhcsaládok számára vonatkozóan állítanak ki. Emellett a kérelmező méhész személyi igazolványának másolatára, valamint a méhészetre kibocsátott állategészségügyi regisztrációs dokumentum másolatára is szükség van.
– Az állategészségügyi regisztrációból nem kell újat kiváltani. Jó a 2008-tól kiállított igazolás is. Arra viszont figyelni kell, hogy nem változott-e meg időközben az a jogi forma, amiben az illető méhészet működött és állategészségügyi regisztrációt szerzett – figyelmeztet Rácz. Az új bejegyzéshez szükséges dokumentumok közül a jogi személyek vagy egyéni vállalkozók természetesen a cégbejegyzési okirataikat és bélyegzőiket se felejtsék otthon.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.