Egyre népszerűbb a Határtalanul! program

Erdélyi diákok is utazhatnak Magyarországra

116

Egyre népszerűbb a 2010-ben indult Határtalanul! program, egyre több magyarországi középiskola kért támogatást a magyarországi és határon túli középiskolák közti együttműködés építésére. Bár a program célja elsősorban az, hogy az anyaországi diákok legalább egyszer látogassanak el határon túli magyarlakta településekre, az erdélyi magyar diákok is meglátogathatják testvériskoláikat. A magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott programról, a csíkszeredai főkonzulátus közvetítésével jutott lapunk részletesebb információkhoz.

Magyar diákok határtalan utazása. Erősítik az összetartozás érzését

Írásban elküldött kérdéseinkre többek közt az a válasz érkezett, hogy a Határtalanul! program népszerűsége indulása óta folyamatosan emelkedett, ez igaz a középiskolai évfolyamok részvételét támogató pályázati kiírásokra is. Ezt az állítást alátámasztja a tény, hogy 2015-ben 176 nyertes pályázatot adtak le, míg 2017-ben a magyarországi középiskolák összesen 369 alakalommal pályáztak sikerrel. A program pályázati felhívásainak ismertsége folyamatosan növekszik, 2015-ben 39 370 magyarországi diák vett részt, számuk 2017-ben 54 668-ra emelkedett.

Székelyföld és Kolozsvár a legfelkapottabbak
A Határtalanul! program 2010-ben előzetes program keretében indult a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány gondozásában. A Határtalanul! programot a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja. A program lebonyolítója 2011-től 2013-ig a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt, 2013-tól az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő vette át a lebonyolítással járó feladatokat.
Kérdésünkre, hogy melyek a magyarországi diákok által legszívesebben felkeresett települések, azt a választ kaptuk, céltelepülésként értelemszerűen azok a települések jelennek meg leggyakrabban, amelyek jelentős, a fiatalság számára megmutatható történelmi látnivalóval rendelkeznek. A legnépszerűbb települések a 2017. évben beadott középiskolai pályázatokban Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyer­gyószentmiklós, Kolozsvár és Sep­si­szentgyörgy voltak.

A magyarországi iskolák szervezik az utazásokat
Mivel erdélyi középiskolások is meglátogathatják a program keretében testvériskoláikat, arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen szabályokat kell betartaniuk az erdélyi fiataloknak. Megtudtuk: a határon átlépő utazások jogi szabályozása kettős, mind a lakóhely szerinti, mind az utazás célországa szerinti előírásokat figyelembe kell venni. Az utazásokra vonatkozó előírások részben központi, részben helyi, az adott intézmény, illetve fenntartója által megfogalmazott követelmények. A gyermek utazását engedélyező szülői hozzájárulást a programra sikeresen pályázó magyarországi szervező iskola szerzi be.

Mit ír a törvény?
A határrendészet hivatalos – a hivatal honlapján elérhető – tájékoztatása szerint a kiskorú akkor hagyhatja el az országot útlevél vagy személyi igazolvány birtokában, ha mindkét szülő elkíséri. Ha csak az egyik szülő kíséri el a gyermeket, akkor az úti okmányon kívül szükség van még a másik szülő beleegyező nyilatkozatára is. A gyerekek természetesen utazhatnak más felnőtt kíséretével is, de akkor is az iratok között ott kell lennie a mindkét szülő által aláírt beleegyezésnek is. A kiskorúak külföldi utazását egyébként a 2005-ben elfogadott 248-as törvény szabályozza.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.