Egyre nehezebb kivitelezőt találni

Dánfalvi és karcfalvi évértékelő

1 083

A tavaly elkezdett beruházások befejezését tekintik első számú feladatuknak Csíkdánfalva és Csíkkarcfalva községek vezetői. Évről évre visszatérő gondot okoz ugyanakkor az önkormányzatoknak, hogy megbirkózzanak a bürokráciával, azonban még ennél is súlyosabb gondot jelent számukra, hogy hiába nyernek el pályázati úton uniós vagy kormánytámogatásokat, nagyon nehezen találnak kivitelezőt.

Mindkét településre jellemző, hogy a tavaly elkezdett projektek zömét nem tudták befejezni. A legtöbb esetben a tervezésig jutottak el, de természetesen akadnak olyan beruházások is, amelyek vagy elkészültek, vagy befejezés előtt állnak, de legalábbis kiírták kivitelezésre a közbeszerzési eljárást.

Örülnek, ha a régit befejezik
Bőjte Csongor-Ernő, Csík­dán­falva polgármestere kérdésünkre elmondta: a tavalyi célkitűzésekkel ott tartanak, hogy a közvilágítás korszerűsítését befejezték, a többi projekttel pedig odáig haladtak, hogy elkészültek a tervek, vagy sikerült kivitelezési szerződést kötniük. Hozzáfűzte: a tangazdaságnak elkészült a régóta dédelgetett terve, már csak a kivitelezés van hátra, tavasszal – megkésve ugyan, de – kiírják rá a közbeszerzési eljárást.
A polgármesteri hivatal felújításával még ott tartanak, hogy elkészült a hatástanulmány, ezt követően írják a közbeszerzést a tervezésre és a kivitelezésre. A hazai kormánytámogatások esetében mindig csomagban hirdetik meg a kettőt – mutatott rá az elöljáró.

Bőjte Csongor-Ernő

Szintén szerepelt a tervek között korábban a tűzoltóállomás építése, a kultúrotthon felszerelése, új Olt-híd építése, ezekkel mind nagyon lassan haladnak. Bőjte elmondta: a 11 elkezdett beruházás befejezése az önkormányzat idei legfontosabb célkitűzése. Két útépítő pályázatuk is van, az egyikre már aláírták a kivitelezési szerződést, a másik esetében pedig éppen szerződéskötésre készülnek. Az óvoda felújításánál is már csak az utolsó lépések vannak hátra, hogy meghirdessék a kivitelezés licitjét. Valamennyi, korábban elindított uniós és kormányforrásokból beruházásukat idén be akarják fejezni. A polgármester kifejtette: az önkormányzatnak ugyan lenne még kapacitása arra, hogy új beruházásba fogjon, de a már meghirdetett közbeszerzési eljárásokon is csak nagyon nehezen kapnak vállalkozó szellemű kivitelezőt.
– Ez a legnagyobb gond, mert az önkormányzat kapacitását lehetne még bővíteni, de nincs elég kivitelező cég a sok pályázati kiírásra. Több olyan közbeszerzési eljárásunk is volt, amelyet többször is meghirdettünk, de nem jelentkeztek vállalkozók. Hovatovább arra kell számítanunk, hogy ez lesz a legnehezebb akadály, amit le kell küzdenie az önkormányzatoknak – nyilatkozta lapunknak Bőjte Csongor-Ernő. – Minden beruházáshoz milliónyi papír, előtanulmány, szakértői vélemény kell. Ezek a kívülállók szemével nézve mind olyan dolgok, amelyek a helyben topogás látszatát keltik, holott kőkeményen meg kell küzdeni a haladásért – tette hozzá.

Augusztusig különösen nehéz volt
Gábor Tibor, Csíkkarcfalva polgármestere szintén arról számolt be: nem tudták befejezni a tavaly megkezdett beruházásokat, a legtöbb esetben csak a tervezéssel készültek el. Az elöljáró ugyanakkor elmondta: az elmúlt esztendő legnagyobb csalódása az volt a karcfalvi önkormányzatnak, hogy az év elejétől egészen augusztusig egyetlen lej támogatást sem kaptak a kormánytól. Hozzáfűzte, hogy utána „kicsit helyre pattantak”. Egyébként a tavalyi tervek közül a világháborús emlékmű újraállításával haladtak a leginkább.

Gábor Tibor Fotók: Kovács Hont Imre / Archív

– Nekifogtunk már a kivitelezésnek, de félbemaradt. Amint tavasszal az időjárás megengedi, folytatjuk – részletezte a polgármester. Mint arról korábban beszámoltunk: a község a Bethlen Gábor Alapkezelőtől 1,5 millió forint támogatást nyert erre a célra. A két márványlapon a jenőfalvi, illetve a karcfalvi hősök neve olvasható.
Gábor Tibor ugyanakkor elmondta: Karcfalván idén is elsősorban arra törekednek, hogy a tavaly elkezdett beruházásokat befejezzék. A Dánfalvát, Karcfalvát és Szenttamást tömörítő DKSZ Közösségi Fejlesztési Társulás révén elnyert támogatásnak köszönhetően aszfaltozást terveznek, a kultúrotthont is felújítanák. Ezenkívül járdát építenének és rendbe hoznák a sáncokat, aminek egyébként tavaly már nekifogtak. Az önkormányzat továbbra is felújítaná a jenőfalvi iskola kertjét és a jenőfalvi múzeumot is megnyitnák, erre ugyanis szintén nyertek pályázati támogatást.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek