Egyre közelebb a célhoz

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház immár harmadszor szervezi meg konferenciával, nyílt kapukkal a kórháznapokat. Idén négy ország 30 kórházának mintegy 200 meghívottja – szinte kivétel nélkül orvosok – vesz részt a július 5-én kezdődő háromnapos rendezvényen, és egyes kórházi osztályok látogathatóvá válnak a nagyközönség számára is.

Mara Gyöngyvér, Adrian Dobrică és Konrád Judit. Egyre színvonalasabban Fotó: Kovács Hont Imre

A korábbi kettőt túlszárnyaló kórháznapokra készül a megye sürgősségi egészségügyi intézménye. A hazai szakemberek mellett magyarországi, németországi és nagy-britanniai szakorvosok, meghívottak vesznek részt a július 5–7. közötti rendezvényen, amelynek fő helyszíne a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kara, illetve maga a kórház lesz.
– Közelítünk a három évvel ezelőtt kitűzött célunkhoz: létrehoztuk a találkozási pontot az orvostudomány újdonságait Csíkszeredába elhozó egyetemi professzorok, orvoskollégák és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvosai, illetve a térség egészségügyi szakemberei számára. A tudományos munka mellett reméljük, szakmapolitikai döntések is körvonalazódnak rendezvényünkön, ezek a kórházunk jövőbeli egészségügyi ellátásának a színvonalát fogják emelni – fogalmazott dr. Konrád Judit kórházmenezser a rendezvényt bemutató pénteki sajtótájékoztatón.
Mara Gyöngyvér, a Sapientia – EMTE rektorhelyettese a kórház és a felsőoktatási intézmény egyre fejlődő együttműködésére hívta fel a figyelmet.
– Három évvel ezelőtt még az egyetem általános bemutatása szerepelt a programpontok között, tavaly már együttműködési szerződést kötöttünk a megyei kórházzal, idén pedig több tudományos előadással és poszterekkel veszünk részt a rendezvényen – közölte Mara Gyöngyvér, hangsúlyozva az orvosbiológiai kutatások és a kórházi tevékenység szoros kapcsolatát.
Dr. Adrian Dobrică sebész, a kórház megbízott kutatási igazgatója szerint a kórháznapok az ünnep és a számadás ideje. Kiemelte: az utóbbi egy évben látványosan megsokasodott a sajtószereplés, konkrét előrelépések történtek a Sapientiával való együttműködés terén, a kórház tudományos munkáját országos szinten is egyre magasabban jegyzik, munkatársaik szaklapokban való publikálásai is gyarapodtak, új szakorvosokkal egészültek ki és premiernek számító beavatkozásokat végeztek. Azt is hangsúlyozta, hogy a politraumás elhalálozási ráta 2 százalék alá csökkent, ez az országos átlagot vizsgálva pedig előkelő arány.
Borboly Csaba, az intézményt fenntartó Hargita Megye Tanácsa elnöke videóüzenetben a regionális szint elérésének fontosságát emelte ki.
A III. Csíkszeredai Kórháznapokat az intézmény a Sapientiával, Hargita Megye Tanácsával és a Hargita Megyei Orvosi Kollégiummal partnerségben szervezi. A programok sokasága böngészhető a www.spitalmciuc.ro honlapon.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb