2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Egyre korszerűbb az udvarhelyi kórház

Jelentős összegeket kapott a szakminisztériumtól a Szé­kelyudvarhelyi Városi Kórház: új orvosi műszereket, berendezéseket vásároltak, a műtőket, valamint a szakosztályok egy részét is felújítják. Rövid és hosszú távú tervekről beszélt Lukács Antal főigazgató.

A Városi Kórház több millió lejből gazdálkodhat Fotó: id. Csedő Attila
A Városi Kórház több millió lejből gazdálkodhat Fotó: id. Csedő Attila

E hónap végéig, de legkésőbb november első hetében, megérkeznek azok a korszerű orvosi berendezések, amelyek megvásárlására még a nyár elején kapott 1,7 millió lejt a kórház – tájékoztatott Lukács Antal főigazgató.
A szaktárca saját költségvetéséből a Székelyudvarhelyi Városi Kórháznak célirányosan kiutalt összegből az ortopédiai, az általános sebészeti műtőnek és az urológiának 5 műtősasztalt, 6 műtőslámpát, laparoszkópos sebészeti műtőtornyot és 2 sebészeti elektroplatformot vásároltak.
Október 8-án újabb, 2 430 000 lejes pénzösszeget utalt át a minisztérium: ezúttal is célirányosan, az épületek modernizálására, felújítására. Ebből gazdálkodva ez év végéig felújítják a műtőket, és két klinikai osztályt is.
720 ezer lejből a fertőző osztály emeleti része készül el, 450 ezer lejből a nőgyógyászaton a műtők és a szülőszoba újul meg, 540 ezer lejből az általános sebészeti műtők, 360-360 ezer lejből pedig az ideggyógyászatot és az ortopédiai műtőket, raktárakat, mellékhelyiségeket korszerűsítik – tudtuk meg a főigazgatótól.
– Miután hivatalosan elküldtük a közegészségügyi igazgatóságon keresztül a 2015-ös beruházásokkal kapcsolat igényeinket, igyekeztem már az év elején személyesen kihallgatást kérni a miniszternél. Meglepően hamar visszajelzést kaptam, készségesen fogadott, komolyan vett és elfogadta a benyújtott tanulmányomat. Ennek kapcsán még 3 alkalommal utaztam Bukarestbe közös elemzések és egyeztetések céljából – hangsúlyozta a főigazgató.
Hozzátette: a jelentős minisztériumi támogatás a szaktárcával kialakított jó viszonynak köszönhető.
– Az udvarhelyi városi kórház részese lett annak az országos szintű, kísérleti mintakórház-projektnek, amelybe mindössze 13 intézményt válogattak be, ez számunkra előnyökkel jár és megtisztelő. Ennek a projektnek a célja a kiegyensúlyozott és megfelelő finanszírozás. Nemcsak a beruházások területén sikerült az érdekeinket érvényesíteni, hisz a sürgősségi részleg működését is finanszírozni fogják – szintén állami költségvetésből.
Miután helyi és más megyebeli szakemberek által végzett helyszíni felmérések igazolták, hogy a feltételek megfelelők, kórházunk többletfinanszírozást kaphat ez év utolsó negyedévében vagy legkésőbb a 2016-os évtől. Ez 268 ezer lejt jelent havonta, melyből 200 ezer személyzeti, 68 ezer lej pedig anyagi költségek fedezésére szolgál. Ez azért fontos, mert a tíz javasolt egészségügyi intézményből hat ment a rostán, köztük az udvarhelyi kórház is – újságolta lapunknak Lukács Antal.
A jövőbeli tervek közt szerepel a poliklinika épületének teljes körű modernizálása és átszervezése.
– A mostani körülmények is megfelelők, egy földszintes és kétemeletes épületszárnyról van szó, amit európai uniós pályázati pénzből újítanánk fel, modernizálnánk, és magasabb színvonalúvá tennénk mind műszerezettségben, mind a járó betegek ellátásában. Ehhez már megtettük a megfelelő lépéseket, a pályázatot az önkormányzat benyújtotta, és hamarosan kiderül, hogy sikeres lesz-e? Ha nem sikerül első körben, akkor utánajárunk, hogy hol és miért akadt el, hogyha szükséges, változtatunk, szóval nem adjuk fel. Ami most biztos, az a mintakórház-program, amelyben partnerek vagyunk, és ami egy hosszú távú, 2016–2020-as futam lesz – közölte a Székelyudvarhelyi Városi Kórház főigazgatója.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb