kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Egyre kevesebb az egyetértés a székelyudvarhelyi tanácsban: Hétfőn megkapják a kulcsot az új csereháti lakók

Sok vita, kevesebb eredmény. Vajon kinek az érdeke?                                                 Fotó: Lőrincz Csaba / Városháza

Elérhető közelségbe került a közel egy éve kiutalt szociális lakásokba való beköltözés időpontja, elindulhat a városgzadálkodási vállalat jogi helyzetének rendezése, előleg formájában gyorssegélyt is kap a cég – döntötték el tegnap Székelyudvarhelyen az önkormányzati képviselők. A Bethlen utcai kerékpársáv és a vállalkozók problémái ismét teret kaptak.

Kilenc órakor kezdődött tegnap a bő négyórás ülés, amelynek első órájában gyakorlatilag semmi más nem történt, mint politikai adok-kapok a képviselők között, végül a legelső határozattervezetet 10.26-kor fogadták el, pedig korábban a szakbizottságokban is vitáztak róla.

A fűtés fontosabb, mint a dekoráció
A dokumentum a költségvetés módosításáról szólt, benne több olyan tétellel, amelyek a városi tanintézményekhez, illetve a múzeumhoz kerülnének, és egy olyannal – ez adta az okot a hosszas polémiára –, ami az Urbana Rt.-nek nyújtott pénzügyi segítséget irányozta elő. A Versenytanács ugyanis nem hagyta jóvá, hogy a fűtést szolgáltató, de csődközeli állapotba került Urbana törzstőkéjét megemelje a város, így más módját kell megtalálnia a segítségnek az önkormányzatnak, most gyakorlatilag megelőlegezte a lakossági gigakalória ártámogatását. Végül a karácsonyi díszkivilágításra szánt 130 000 lejt is hozzáadták a városgazdálkodási vállalatnak nyújtandó összeghez. Egy későbbi időpontban az Urbana idei költségvetését is elfogadták, sőt az ülés végén arra a néhány adminisztratív lépésre is rábólintott a testület, amely a vállalat jogi helyzetének rendezését szabályozza.
Elkaszált tervezetek
Egyre látványosabb a testületen belüli egyensúly megbomlása, a korábban többséget alkotó EMNP–MPP koalíció gyakorlatilag nem működik koalícióként, így egyre gyakrabban alakul ki patthelyzet egy-egy tervezet kapcsán. Főleg köztulajdonnal, illetve a város magántulajdonával, annak bővítésével kapcsolatos kérdéseket utasított el tegnap az RMDSZ-frakció, néhány, az egykori koalícióból „átszavazó” kolléga támogatásával. Nem adták áldásukat egy, a Székelytámadt-vár szomszédságában található ingatlan megvásárlására, a harmadik negyedévi zárszámadásra sem, de arra sem, hogy jogi képviselőt fogadjon a hivatal két, ugyancsak vagyoni kérdésben zajló peres ügyben.
Megszavazták ugyanakkor számos utcában az elektromos és gázhálózat bővítését, és teljes egyetértésben emelték fel kezüket a csereháti Kis Gergely utcában található 48 tömbházlakás átadási névjegyzékére. Elhangzott a jó hír is: a lakók november 4-én, hétfő reggel kézhez kapják a lakáskulcsokat.
Jó hír lehet az is, hogy Székely­ud­varhelyen rendezik meg az Európai Asztalitenisz Szövetség égisze alatt zajló asztalitenisz-bajnokságot a jövő hónapban, ennek részfinanszírozásával is egyetértettek a képviselők.

Nem adják fel
A helyi vállalkozói szövetségek kérésére napirendre került a városi közlekedésben alkalmazott módosítások kontra Bethlen Gábor utcai vállalkozások ügye is. A biciklisáv miatt megszűntek a korábbi – egyébként illegális – parkolóhelyek, ennek következtében jövedelemkiesésre panaszkodnak a városlakók. Szerveztek már tüntetést, 8-9 találkozó is volt már a városháza illetékeseivel, bevonták a megyei Közrendi Hatóságot (ATOP) is, sőt terveket készítettek a számukra ideális megoldási lehetőségekről. A tegnapi tanácsülésen is megjelentek képviselőik, ismét elmondták panaszaikat, Jakab Attila városmenedzser pedig újfent megerősítette: a város elkötelezett az élhetőbb, környezetkímélőbb közlekedés kiterjesztése mellett, de nyitott a konstruktív megoldásokra, ami az érintett üzletek árufeltöltését érinti, viszont a parkolósávot nem kívánja visszaállítani. Szakértő véleményét is kérték a vállalkozók elképzelései­re, aki többek között aláhúzta: a törvényes előírások arról szólnak, hogy minden cég, intézmény, lakás közelében legalább 100-500 méterre kell legyen lehetőség parkolásra. Az érintett vállalkozások esetében ez a feltétel maximálisan teljesül, tehát semmi nem indokolja a változtatást. Sőt erre a szakaszra minden szükséges hatósági engedéllyel rendelkezik a város. Ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert az ATOP-találkozó után felröppent a hír, hogy jóváhagyások hiányában festettette fel a sárga sávokat és jeleket a város. Jakab Attila elismerte, hogy az összesen 4373 méter hosszúságú útszakasznak a Bethlen Gábor utca egyirányú részén kialakított bringasáv kapcsán valóban vannak még vitás kérdések, de várhatóan itt is egyetértésre jutnak a rendőrséggel. A vállalkozók is kikérik a saját elképzeléseikre egy másik szakértő véleményét, a tanácsosokkal együtt abban maradtak, hogy mihelyt ez készen lesz, közös szakbizottsági ülést tartanak.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb