Egyre drágább Európában a termőföld

210

Drágultak a területek, de még így is óriási eltérések vannak az uniós tagállamok termőföldárai között – mutat rá az Eurostat. Hollandiában így például egy hektár árából Romániában vagy Bulgáriában több mint 30 hektár vásárolható.

Forrás: Eurostat

Még mindig sokszoros eltérés mutatkozik az Európai Unió tagállamainak átlagos termőföldárai között – derül ki az Eurostat 2016-os viszonyokat bemutató adataiból. Az Unió statisztikai hivatal szerint átlagosan Hollandiában a legdrágább a föld: 2016-ban nem kevesebb, mint 63 ezer eurót kellett kifizetnie egyetlen hektárért annak, aki itt akart szántóföldhöz jutni. Mégis a legmagasabb árat egy olasz régióban érte el ez az alapvető termelőeszköz: Liguria tartományban átlagosan 108 ezer eurót ért egyetlen hektárnyi terület.
Az ellenpontot Románia és Bulgária képezi: két évvel ezelőtt hazánkban átlagosan mindössze 1958 euróért lehetett egy hektár szántót megvásárolni. Regionális szinten viszont akadt ennél olcsóbb térség is: Bulgária Yugozapaden nevű részében már 1165 euró ellenében is megvásárolható volt a termőföld.
Az Eurostat adatai alapján a legnagyobb földdrágulást 2011. és 2016. között Csehországból jelezték: öt év alatt gyakorlatilag háromszorosára nőttek a termőföldárak. Ehhez képest Litvániában, Észtországban, Lettországban és Magyarországon a föld árak csak megduplázódtak.
Az Eurostat jelentésében a földbérleti díjakra is kitért: e téren a földárakéhoz hasonló tendenciákat látni. Hollandiában az éves földhasználati díj átlagosan 791 euróra rúg hektáronként, ezen belül is Flevoland tartományban a legmagasabb egész Európában: aki itt bérel területet, annak évi 1536 eurót is ki kell fizetnie a tulajdonosnak. A legolcsóbban, éves szinten mindössze 46 euróért Lettországban lehet egy hektárt bérelni. De ennél is akadnak olcsóbb régiók az Unióban: a földművelésre kevéssé alkalmas Svédország két körzetében is megelégednek a tulajdonosok 28 eurós éves bérleti díjjal. Romániáról ezzel kapcsolatban az Eurostat sajnos nem közölt adatokat.

HN-információ

A cikk a Hargita Népe március 22-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek