Egymillió eurót fordítanak mezei utakra

60

Tizenkét kilométer mezei utat újítanak fel Csíkmadaras határában az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (FEADR) az Országos Vidékfejlesztési Programon keresztül. A kivitelezési szerződést kedden írták alá a községházán.

A Dudor és a Terelő néven ismert, hozzávetőlegesen 12 km összhosszúságú csík­ma­darasi mezőgazdasági utak felújítását kezdheti el a napokban a közbeszerzési eljárás nyertese – tájékoztatott Csíkmadaras Polgármesteri Hivatalának szóvivője, Rédai Botond. A kivitelezési szerződést aláírták, a szászrégeni Probicons Kft. május első hetében veszi át a munkatelepet és vonul fel gépeivel.
Csíkmadaras önkormányzata 2011-ben pályázott mezei utak felújítására az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (FEADR) az Országos Vidékfejlesztési Programon keresztül. „Akkor az illetékes szakhatóság el is fogadta a pályázatot, a támogatási összeget áfa nélkül 803 ezer euróban határozta meg, a beruházás teljes értéke áfástól 999 995 euró. Az uniós támogatás mértéke a beruházás 100 százalékát fedezi” – olvasható a hivatal sajtóközleményében. A későbbiekben viszont a finanszírozás megszűnt, a projekt néhány évre holtvágányra került, míg végül 2015 őszén a gyulafehérvári Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség arról értesítette a községházát, hogy vannak pénzalapok a korábban benyújtott pályázatra.
A két, összesen 12 km hosszú mezei utat a projekt során újraalapozzák és makadámborítással látják el. A nyomvonalon mellékutakra való letérők, átereszek, hidak, illetve esővíz-elvezető sáncok épülnek. A felújításra az önkormányzat a tavalyi év végén 40 százalékos előleget hívott le, ami a finanszírozási szerződés érvénybe lépésének egyik feltétele volt. A munkálatokat 2017. július elsejéig kell befejezni. Bíró László polgármester úgy véli, igencsak érdemes az ilyen lehetőségeket megragadni, mert önerőből egyetlen község sem tudna egy ekkora értékű és ilyen minőségű beruházással dűlőre jutni.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.