szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Egymástól tanultak

131 résztvevővel zajlott hétvégén az Együtt a fogyatékkal élőkért konferencia, az előadók többsége is bekapcsolódott a teljes programba. A rendezvény elérte a célját érdekes előadásain és műhelymunkáin keresztül.

Segítő szakmában dolgozó szakember volt a résztvevők 80 százaléka: szociális munkások, gyógypedagógusok, pszichológusok, 20 százalékuk pedig a szülők és fogyatékkal élők közül került ki.
András Ildikó, a csíkszeredai Caritas szociális munkása és az idei konferencia helyi főszervezője elmondta, a konferencia sikeres volt, és örül, hogy részese lehetett, mert sok új információval és tapasztalattal gazdagodott.
A legnépszerűbb műhelymunka a dr. Farcaș Susana és a dr. Szabó Kinga által vezetett Stresszmenedzsment-tréning a munkahelyi stressz konstruktív kezeléséhez témájú foglalkozás volt, ahol nemcsak tapasztalataikat oszthatták meg a résztvevők, de gyakorlati ismereteket és tippeket kaptak arra vonatkozóan, hogy milyen munkahelyi faktorok járulnak hozzá a stressz kialakulásához és ez hogyan kezelhető.
A Majla Géza vezette műhelymunka a fogyatékkal élők helyzete iránt tette érzékennyé a bekapcsolódókat. Az én nem látok, én nem hallok szerepekbe bújva a résztvevők megtapasztalhatták, hogy milyen érzés ilyen akadályozottsággal együtt élni, illetve a környezet hogyan viszonyul ezekhez a helyzetekhez.
Volt azonban bensőségesebb, személyesebb jellegű műhelymunka is, ahol a résztvevők nyitottan a mélyre áshattak, így haladva egymás és a gyógyulásuk felé a Helyzetképek elnevezésű műhelymunka során, amelyet dr. Bakó Mária Hajnalka vezetett.
Az előadások közül, az előző évekhez viszonyítva új téma volt például a Csákány Edina Gyermekkorunk tabutémája: A halál című előadása, ami nagyon érdekesnek bizonyult, azt részletezte ugyanis, hogy ötéves korig a speciális igényekkel rendelkező gyermekek hogyan látják a halált.
A fogyatékkal élők egyházba integrálásáról is szó volt, ft. Makkai Péter János református lelkész „Nincs emberem…” című előadásában. Olcsvári Tünde A leghosszabb kirándulás is egy kis lépéssel kezdődik! A befogadó és sokszínű munkahelyért témájú prezentációja pedig a sepsiszentgyörgyi fogyatékosok munkahelyi alkalmazásáról szolgált érdekes információkkal.
– Az előadó arra is kitért, hogy Sepsiszentgyörgyön több cég alkalmaz fogyatékosokat. A kezdetekkor még maguk a szülők sem voltak erre nyitottak, és kétségeik voltak, hogy a gyerekük képes egy munkahelyi feladat betöltésére, de mára már nagyon sok pozitív visszajelzés érkezik az ő irányukból is – emelte ki András Ildikó.
A kétnapos programsorozat Hargita Megye Tanácsának és Csíkszereda Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb