Egymást erősítő folyamatok

Nagyon sok elképzeléssel indultak az elmúlt év elején – kezdte a beszélgetést Kovács Lehel farkaslaki polgármester –, amelyeket a bonyolult bürokrácia miatt nem mindig tudtak úgy folytatni, ahogy szerették volna. Az igazi nagy beruházásokkal azonban haladtak, és ezek által értek be az előző években befektetett erőfeszítések. Kovács Lehellel Farkaslakán értékeltük az elmúlt évet, és néztünk szembe az ideivel.

Fotó: Simó Márton

– Fontos előrelépések történtek a kultúrotthonokat illetően…

– Négy európai uniós pályázat­ halad a községben. Az egyik – nettó 250 ezer euró értékű – program keretében a község hat kultúr­otthonát tudtuk bővíteni és felszerelni az elnyert keretből. A felszerelés azt jelenti, hogy új hang- és fénytechnikai berendezéseket, új bútorzatot vásárolhattunk, légkondicionáló berendezéseket szerelhettünk fel, és a mellékhelyiségeket programozható elektromos fűtőtestekkel láttuk el. A korszerű légkondicionáló eszközök nyáron hűtésre, télen fűtésre használhatók.

– Napközit is építenek. Milyen fázisban áll ez a projekt?

– Végigvittünk mindenféle engedélyeztetést, s most ott tartunk, hogy lezajlott mind a hat kapcsolódó közbeszerzési eljárás. Késő ősszel tudtuk ezt elkezdeni, de a kivitelező így is szépen halad az alapozással és a támfalazással.

– Az utóbbi évek feladata a szennyvízhálózat bővítése is.

– Négy faluban, ahol a lakosság 73%-a él, a csatornahálózatot kívánjuk bővíteni, illetve növelni a szennyvíztisztító kapacitását, emellett pedig létre akarunk hozni még egy derítőállomást. Ez közel 1,3 millió eurós beruházás. Erre a munkálatra épp a minap indítottuk el a közbeszerzést. Jó esetben március-áprilistól ezt a munkát is el tudjuk kezdeni. Tulajdonképpen a három utóbbi évben elvégzett háttérmunkának most kezd beérni az eredménye.

– Mi a negyedik EU-s projekt?

– A negyedik projektünk, ami szintén a közeljövőre vonatkozik, az három településre – Malomfalvára, Szentlélekre és Farkaslakára – kiterjedő útaszfaltozási program előkészítése. Összesen 7 km hosszúságú útszakasz, úthálózat modernizálásáról van szó. Erre is elkészíttettük a terveket, végigvittük az engedélyeztetési folyamatot, úgyhogy – reményeink szerint – tavasszal ezt a munkát is meg tudjuk hirdetni és megköthetjük rá a kivitelezési szerződést.

– Milyen kisebb megvalósításaik vannak, amelyeket helyi és megyei forrásokból, a települések közösségeinek bevonásával sikerült végigvinniük?

– A malomfalvi futballpálya mellé új öltözőt építettünk, amellyel máris büszkélkedhetünk, hiszen a körzeti bajnokságban részt vevő labdarúgóklubok körében ez a legjobban felszerelt és a legkorszerűbb. Farkaslakán, Kecseten és Pálfalván több kilométer hosszúságban sáncokat betonoztunk. A községközpontban utcákat aszfaltoztunk. Pálfalván kicseréltük a kultúrotthon tetőszerkezetét. Hidat építettünk, tereket burkoltunk és az iskolaépületeken is elvégeztettük a szükséges javításokat. Ahol a patakok – a községközpontban és Kecsetben – árvízzel fenyegettek, ott betonból támfalat készíttettünk. Hargita Megye Tanácsával közösen a Szentlélek–Bogárfalva bekötőút modernizálását készítjük elő, ahol a községi vezetésnek az a feladata, hogy a terveztetési és engedélyeztetési fázisokat elvégeztesse, a megye pedig forrásokat szerez és ad hozzá, meghirdeti és elvégezteti a munkálatokat.

Simó Márton

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb