Egymásnak, egymásért énekelni

VI. Homoródmenti Kórustalálkozó

162

A Pálffy Ákos Vegyes Kar és a Zakota Zenekör (Homoród­szentpál), az Elhelyező Központ női kórusa (Oklánd), a Lövétei Asszonykórus és a Lövétei Férfikórus, valamint a Homoródalmási Dalárda részvételével zajlott szombaton a VI. Homoródmenti kórustalálkozó.

Egymást váltották a színpadon a kórusok Fotó: Simó Márton

A homoródalmási Szabó Gyula Kultúrotthonban Péter Emőke, a házigazda Ho­mo­ródalmási Dalárda tagja köszöntötte az egybegyűlteket.
– Az elidegenedés korában egyre kevesebb részünk van abból az érzésből, amelyet elődeink akkor éreztek, ha a fonóban daloltak, vagy közösen énekeltek aratódalokat. Megállapították, hogy azok az emberek, akik kórusban énekelnek, jobban megélik a közösségi érzést a mindennapi életben is egyrészt a próbák, szereplések érdekében hozott időáldozat, másrészt a szép hangzásért az egymáshoz alkalmazkodás, harmadrészt a szeretetteljes egymásra figyelés és nem utolsósorban a közös szórakozás által – fogalmazott Péter Emőke. Ezt követően Tikosi László, Homoródalmás polgármestere szólt az egybegyűltekhez, majd elkezdődött a többórás műsor.
A bevezetőben rövid történeti áttekintő is elhangzott: megtudtuk, hogy Homoródalmáson 1880 óta létezik közös éneklés, akkor Péterfy Áron iskolamester létesítette az első férfikórust, amely aztán 1908-tól Ifjúsági Dalkörként működött. 1965-től a férfikórus vegyes kórussá bővült, 1980-ban – a százéves évforduló alkalmával – emlékünnepséget tartottak, amelyen férfikórus, asszonykórus, vegyes dalárda és az ifjúsági, utánpótlás-együttesük is fellépett. 1998-ban Rigó Ildikó és Pál Éva vezetésével új női kar alakult, amelyet később Sorbán Enikő is vezetett pár évig a helyi unitárius egyházközség védnöksége alatt. A jelenlegi kórusvezető 2007 óta Rigó Ildikó tanítónő. Az almási vegyes kar minden évben koncertezik karácsony másodnapján, számos alkalommal fellép a szomszédos települések színpadain, falusi és községi rendezvényein, valamint magyarországi testvértelepüléseken.
A mostani találkozó is sok örömet, meglepetést okozott, bár a vendéglátó településről csak igen kevesen tisztelték meg jelenlétükkel a találkozót. A megjelenteket azonban ez nem zavarta, egymásért, egymásnak is tudnak énekelni. A jó hangulatú eseményen bejelentették, hogy jövőben, a hetedik ilyen jellegű találkozót Lövétén fogják tartani.

Simó Márton

A cikk a Hargita Népe április 12-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek