Egymás hasznára válnak a hegyicsendőrök és a hegyimentők

74

Az ország kevés megyéjében sikerült kialakítani ennyire hatékony együttműködést a hegyi­csendőrök és a hegyimentők között, ennek pedig főként a Har­gi­tafürdőn üdülők örülhetnek. Itt ugyanis „helyi jellegzetesség” az összekötő szakaszokon való felelőtlen közlekedés, ez pedig gyakran vezet balesethez.

Hegyicsendőrök bemutatója az üdülőtelepen. Látványos fejlődést hoztak az utóbbi évek Fotó: Márk Boglárka

Hargita megyében öt helyszínen teljesítenek szolgálatot a csendőrség hegyi, illetve fürdőtelepi alakulatai. Főbb feladataik közé tartozik a rendfenntartás, illetve a bajba jutottakon való segítés, az eltévedt emberek megkeresése. Ebben egy különlegesen képzett kutya, valamint speciális járművek is a segítségükre vannak. Az utóbbi időszak legégetőbb megoldásra váró problémája számukra az, hogy sokan nem tartják be a síeléshez kötődő, a testi épség megőrzését célzó szabályokat.
A Hargita Megyei Csendőr­felügyelőség hegyi üdülőtelepeken szolgálatot teljesítő egységeinek munkájáról számoltak be a sajtónak tegnap Hargitafürdőn. Dan Iamandi parancsnok, valamint Marcel Lupu, az ottani he­gyi­csendőrség őrmestere ismertette a tevékenységüket.

A turisztikai központokra figyelnek
Az ország 21 megyéjében működnek hegyicsendőrségi alakulatok, Hargita megyében öt ilyen egység van, amelyeknek a legfontosabb feladatuk a turisták által sűrűn látogatott helyeken a rend fenntartása, illetve a kihágások megelőzése. A bajba jutott, eltévedt, balesetet szenvedett turistákon is segítenek a hegyimentőkkel együttműködésben.
Az első három Hargita megyei hegyicsendőrség még 2008-ban jött létre, ma pedig már öt helyszínen – Hargitafürdőn, a Gyilkos-tónál, Tusnádfürdőn, Borszéken és Parajdon – teljesítenek szolgálatot. Utóbbi településen nem hegyi, hanem fürdőtelepi csendőrségként működnek, mivel Parajd turisztikai szempontból a megye legforgalmasabb települése. Jelenleg Hargitafürdő jelenti a legnagyobb kihívást, ebben az időszakban hétvégente körülbelül 1200–1500 turista tartózkodik a hegyi üdülőtelepen.
Marcel Lupu arról tájékoztatott, hogy az aktuális téli szezonban a megszokottnál gyakrabban kellett közbelépniük a hegyimentőkkel közösen: decemberben 12, januárban 13, még februárban eddig 3 esetben szorultak segítségre az emberek Hargitafürdőn. A mentéshez szükséges megfelelő eszközpark is a rendelkezésükre áll, minden egységnek van terepjárója, személygépkocsija, négykerekű hegyi motorkerékpárja (ATV), kétéltű terepjárója (UTV), motoros szánja, speciális rögzítős hordágya, különleges elsősegélydoboza, valamint sí- és hegymászó-felszerelése.
Az öt turisztikai központban egy-egy kiképzett kutya is szolgálatot teljesít. Hargitafürdőn a Szebenben betanított Siz nevű kutyát mutatták be, amely főként az eltévedt emberek felkutatásában nyújt nagy segítséget.

A gyalogosok, szánkósok elfoglalják a síutakat
A csendőrparancsnok az egyik legsúlyosabb, és a turisták zöme által meg nem értett problémának nevezte, hogy sokan nem tartják be az előírásokat a sípályákat összekötő útszakaszokon, a legtöbb baleset pedig éppen itt történik.
– Ezek az útvonalak nem arra valók, hogy átsétáljunk egyik pályáról a másikra. Sokan itt szánkóznak vagy a gyermekükkel sétálnak, holott ezek a szakaszok azért vannak, hogy a sízők könnyedén átjussanak a másik sípályára. Megtörténhet, hogy nagy sebességgel érkeznek és összeütköznek az arra járókkal. Mindenkit arra figyelmeztetünk, hogy ezen a terepen tartsák be az előírásokat a saját és a mások testi épségének megőrzése érdekében – nyomatékosított Dan Iamandi.
A Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat vezetője, Fekete Örs lapunknak megerősítette, hogy ez hargitafürdői sajátosság: a síutakon gyaloglók valóban belesetveszélyes helyen járnak. Véleménye szerint jó megoldás lenne, ha az útszakaszokat kétfelé osztanák, egyik oldalán a sízők, másik oldalán a gyalogosok közlekednének.

Korábban kezdődő szezon, több baleset
Fekete Örs arról is tájékoztatott, hogy a hegyimentőknek eddig nehéz szezonjuk volt, amely a szokásosnál valamivel korábban, már decemberben elkezdődött.
– Csak a múlt héten 22 baleset történt a Hargita megyei sípályákon. Akkor vakáció volt, azért többen ezt a kikapcsolódási formát választották. A legtöbb pályán műhó is van, amely keményebb az átlagos hónál, ezért csúszósabb, balesetveszélyesebb. Sok volt a törés, a ficam, a rándulás, a zúzódás. Két esetben súlyosabb koponyasérülés is történt. Egy személy szívinfarktusban elhunyt, és többen eltűntek, eltévedtek, illetve felborultak a motoros szánjukkal – részletezte a hegyimentő.
Hozzátette, hogy a hegyi­csen­dőrséggel valóban megfelelő az együttműködés, nagy előny, hogy ők a kihágások esetében büntetést is kiszabhatnak. Mint mondta, a mentési akciókban a csendőrök figyelnek a rendre, és biztosítják a környéket, hogy a tevékenység zavartalan legyen.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek