Egymás autentikus népdalait hallgatták

638

Második éve hívnak román diákokat a Csak tiszta forrásból népdalvetélkedőre a szervezők – első ízben jelentkeztek is, méghozzá rendkívül színvonalas produkciókkal. A hétvégén lezajlott jó hangulatú vetélkedőről a főszervezőtől kértünk szakmai értékelést.

Az egymásra figyelés újabb felvonása. Idén 31 román is benevezett Fotó: Iochom Zsolt

Negyvenkét helységből összesen 400 résztvevő jelentkezett idén a csíkszeredai Tiszta Forrás Alapítvány és Eszterlánc Alapítvány szervezésében, a Tanulók Háza együttműködésével megvalósult Csak tiszta forrásból népdalvetélkedőre. A Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Város Önkormányzata és a Communitas Alapítvány által támogatott idei döntő abszolút premiernek számít a közel két évtizede zajló rangos eseményen: a románok részvétele, a szervezők szándéka szerint nyitást hozott a másik nemzetiség irányába. Míg a tavalyi felhívásra senki nem jelentkezett a Hargita megyei román közösségből, idén 31 román résztvevő jelent meg a főszervezők, Antal Rózsika és Szalay Zoltán munkája eredményeként. Mint megtudtuk: idén másképpen népszerűsítették a vetélkedőt a román lakosság körében.
– Ezt mi magunk szerveztük. Tavaly a megyei tanfelügyelőséget kértük meg, hogy a Hargitán innen eső román iskolákat értesítsék, de a tanfelügyelőség felhívása nem volt elegendő: tavaly senki nem jelentkezett, idén viszont 31 román tanuló vett részt a népdalvetélkedőkön, Csíkszeredából, Maroshévízről, Galócásról. Hivatalos statisztikánkban a vetélkedő XIX. kiadására a bekapcsolódó települések száma kettővel bővült – összegezte Szalay Zoltán.
Mint kifejtette, a Tiszta Forrás Alapítvány több olyan kezdeményezést próbált megszervezni, amely révén a román és a magyar lakosság között – a szervezők szavaival élve – olyan tisztelet és érdeklődés bontakozik ki, amely egymás kultúrája iránt nyilvánul meg.
– Úgy gondoljuk, hogy ez a két kezdeményezés példát mutat akár másoknak is, hogy nemcsak feszültségek vannak Hargita megyében és Csíkszeredában, hanem barátságok és egymás iránti tisztelet is. Jó lenne, ha ezt a nagyvilág tudomásul venné – mondta Szalay Zoltán.
Az alapítvány első, hasonló kezdeményezése az idén szeptemberben szervezett Interetnikus tánctábor volt.
Az elődöntőkön fellépők teljes névsora, valamint a döntő részletes eredménye a Tiszta Forrás Alapítvány Facebook-oldalán olvasható.

Gergely Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek