Egyhetesre bővül az Ifi Napok rendezvénysorozat

Kicsalogatnák a fiatalokat a számítógép elől

57

Az ifjúság évének hirdette 2018-at Hargita Megye Tanácsa, és ennek jegyében idén hangsúlyozottan figyelnek arra, hogy minél több, fiataloknak szóló programot szervezzenek. Az ifjúság évének egyik legfontosabb, mintegy 50 programpontból álló rendezvénysorozata kezdődik jövő héten, amelyet a megyei tanács alárendeltségébe tartozó intézmények szerveznek szerte a megyében, több mint 20 településen.

Minden alintézmény kiveszi a részét a szervezésből. Fókuszban az ifjúság Fotó: Márk Boglárka

A május 7–11. között zajló 11. Ifi Napok programjai szervesen kapcsolódnak a megyei önkormányzat által szorgalmazott kezdeményezéshez: a fiatalok itthon tartásához, vállalkozói kedvük növeléséhez, illetve a külföldre távozottak hazavonzásához.

Minden korábbinál nagyobb figyelem
Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke a tegnapi programismertető sajtótájékoztató alkalmával kifejtette: az ifjúsággal foglalkozó intézmények vezetőivel folytatott tanácskozás során arra az elhatározásra jutottak, hogy olyan programokat szervezzenek, amelyek révén a fiatalokat aktívabb közéleti szerepvállalásra buzdítják.
Koronka Sándor, a főszervező Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság ifjúsági vezetője elmondta: az idéntől egyhetesre bővült programsorozatot annak szellemében szervezték meg, hogy elcsalogassák a fiatalokat a számítógépek mellől. Ezért főként szabadtéri eseményeken vehetnek részt az érdeklődők.

Változatos programok Csíkszeredában…
Csíkszereda központi parkjában május 10-én, csütörtökön Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának tagjai tartanak ismertetőt a munkájukról, a hegyimentők mellett a barlangi- és a vízimentő egység is bemutatkozik. A fiatalok megismerkedhetnek a két, hegyimentésre kiképzett kutyával is, lesz a parkban tiroli kötélpálya és mászófal. A következő napon, pénteken kirándulást szerveznek a Pogányhavasra, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a turistaösvény-jelzésekkel is.
A Hargita Megyei Művészeti Népiskola diákjainak munkáiból kiállítást szerveznek, a zenét tanuló fiatalok pedig több helyszínen is koncerttel készülnek. A Kájoni János Megyei Könyvtárban mindennap bábszínház lesz, ugyanakkor érdekes előadásokkal várják többek között a közgazdaság, valamint a pszichológia iránt érdeklődőket.
A Hargita Megyei Kulturális Központnál a fiatalokat érintő online biztonsággal kapcsolatos előadást tartanak, ugyanakkor az intézmény szervezésében tartják ezentúl a KineDok-vetítéseket. Az első dokumentumfilm a futás egészségre gyakorolt áldásos hatásairól szól majd.

…és vidéken
A Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ által szervezett programokban főként a hagyományőrzésé lesz a főszerep: néptáncbemutató, népzenei koncert és táncház is lesz. A Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ szervezésében az önmegismeréssel és a karrierválasztással kapcsolatos előadásokat hallhatnak az érdeklődő fiatalok, ugyanakkor Székelyudvarhelyen művészetterápiás foglalkozást, valamint pályaorientációs műhelygyakorlatot is tartanak. Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége pedig olyan előadásokat szervez, amelyeken a fiatalok vállalkozási lehetőségeit ismertetik.
A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság az alárendeltségébe tartozó intézmények lakóinak szervez ifjúsági programokat, az elhelyező központok és speciális iskolák egészséges és fogyatékkal élő fiataljai egyaránt találnak majd kedvükre valót. Érdekesség, hogy a megyében található speciális iskolákban nyílt napokat is tartanak, hogy az adott településen élő közösség tagjainak lehetőségük legyen belülről is megismerni az intézményeket, az ott lakókat és dolgozókat. A nyílt napok nem titkolt célja, hogy az emberek közelebb kerüljenek a gondozottakhoz, és lebontsák bennünk az előítéleteket.

Márk Boglárka

Saját rendezvényeink
A Hargita Népe napilap Székely Konyha nevű gasztrokiadványa szerkesztőinek szervezésében a csíksomlyói Szent István Gyermekotthonban élők számára közös főzőcske lesz. Ugyanakkor a lapkiadó által megjelentetett könyveket is bemutatják Maroshévízen, továbbá több iskolában újságírói műhelygyakorlatot tartanak lapunk munkatársai.
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.