Egyhetes csendtanfolyam a Hargitán

207

A csendmeditáció nem relaxációs gyakorlat, hiszen az egy hétig tartó hallgatás olyan elnyomott érzéseket, sérelmeket hozhat felszínre, amelyeket rendszerint figyelmen kívül hagyunk, a szőnyeg alá seprünk. Józsa Csaba szervező, korábbi jezsuita szerzetes kiemelte: a napi 7-8 órán át tartó mozdulatlanság és hallgatás miatt elengedhetetlen a pszichikai teherbíró képesség megléte. Akik alkalmasak erre, máris jelentkezhetnek.

Erdély-szerte indít ún. csendprogramokat Józsa Csaba, aki 15 évig volt jezsuita szerzetes, de pappá szentelése előtt döntött úgy, hogy más úton halad tovább. Elmondása szerint könnyűnek tűnik a csendtanfolyam szabályzata, hiszen az egyhetes „semmittevés” sokak számára von­zó lehet, viszont a folyamatos csend­ben levés rengeteg elnyomott érzést hozhat a felszínre.
– Egyfajta remeteséget élnek át a program résztvevői, hiszen telefonok használata nélkül, társaikkal sem kommunikálva élnek hét napig. Ez az ingerszegény környezet elősegíti a magány megtapasztalását, és a belső folyamatok megértését is – jegyezte meg Józsa Csaba, kiemelve, hogy az elmének nehéz kizárnia mindent és a jelenben maradnia.
A meditációs program során csak esténként szólalhatnak meg a résztvevők, akik röviden megosztják a nap tapasztalatait. Ez a mesterségesen generált feszült helyzet sokak számára megterhelő lehet, ezért ez a lelkigyakorlat nem ajánlott mindenki számára.
– A résztvevőknek természetesen van mozgásterük, viszont az órákon át tartó egy helyben maradás és a kommunikáció hiánya mentálisan megterhelő lehet. Ha nincs meg a kellő pszichés egyensúly, akkor nem ajánlott a csendtanfolyamon való részvétel. A jelentkezés mindenképpen személyes kapcsolatfelvétel után lehetséges – részletezte a szervező. Megoszotta velünk: eddigi tapasztalatai alapján nemcsak a negatív érzéseket hozza felszínre a csendmeditáció, hanem a jelenben levés pozitív hatásait is megtapasztalhatják a résztvevők.
– A meditáció nem importáru. A kereszténységben is jelen van, hiszen a régi szerzetesek is alkalmazták a meditációt, amelyet kontempláció­nak, belső imának vagy szemlélődő imának neveztek. A reformáció utáni időszakban azonban az egyház háttérbe szorította a misztikával kapcsolatos gyakorlatokat, csupán néhány szerzetesrend életmódjában maradt meg továbbra is – fejtette ki a szervező, hozzáfűzve, hogy ez a belső ima nemcsak önmagunkhoz, de Istenhez is közelebb visz, hiszen a lélek karbantartása elengedhetetlen a kiegyensúlyozott élethez.
A legközelebbi csendtanfolyam február 25. és március 4. között zajlik a Szentegyházához közeli Hargita Keresztény Táborban. Jelentkezni továbbra is lehet, legegyszerűbb módja a Csendtanfolyam nevű Facebook-csoportban való kapcsolatfelvétel.
Józsa Csaba egyébként megjegyezte: Csíkszeredában is szokott rövidebb, hétvégi meditációs programokat szervezni.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek