Egyházi támogatásokat jelentett be Soltész Miklós

98

Jelentős, több millió forint értékű egyházi támogatásokról tett bejelentést tegnap, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban Soltész Miklós, a magyar kormány emberi erőforrások minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Soltész Miklós Székelyudvarhelyen. Támogatják a keresztény egyházakat Fotó: Ifj. Haáz Sándor

Magyarország kormányának szívügye a határon túli keresztény közösségek és egyházak támogatása, ahogy az elmúlt esztendőkben, úgy ebben az évben is segítik a helyi keresztény közösségek megmaradását. Ennek a szolidaritásnak és segítségnyújtásnak a szellemében kapott tavaly a Kis Szent Teréz Plébánia 5 millió forintos pályázati támogatást a templom fűtésrendszerének és hangtechnikai berendezésének korszerűsítésére. A korszerűsítés folytatásához újabb 4 millió forinttal fog ebben az évben hozzájárulni az anyaország – jelentette be a nagyböjt 5. vasárnapjának szentmiséje után a híveknek Soltész Miklós államtitkár.
Közölte továbbá azt is, hogy az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó megszervezéséhez szintén 4,6 millió forinttal fognak hozzájárulni, 2 millió forintot szánnak a csíkszentléleki közösségi ház építésére, 6,6 millió forintot a gyergyótölgyesi templom tornyának felújítására, 2 millió forintot a gyergyószárhegyi kolostor renoválására, a csíkszentdomokosi nővéreknek 2,5 millió forintot, 10 millió forintot a gyimesfelsőloki közösségi ház építésére, 8 millió forintot a tusnádi templom felújítására – erről a csíkszeredai megyeházán a sajtóval folytatott találkozón számolt be részletesen.
Ugyanakkor 50 millió forinttal fogják támogatni egy, Csíkszék és Udvarhelyszék között félúton létrehozandó ifjúsági tábor létrehozását is.
– Fontos a közösségépítés, a fiatalok táboroztatása, támogatjuk egy olyan tábornak a megvalósítását, amelyet a főegyházmegyei ifjúság kap, de a lebonyolítója és megvalósítója Tamás Barna és Huba atya lesznek. Köszönöm szépen, hogy együtt ünnepelhettünk, köszönöm a fiataloknak, a kicsiknek és a nagyoknak azt a sok-sok munkát, amit a kereszténységért tesznek. Ha keresztények maradunk, akkor leszünk a Kárpát-medencében magyarok, ha keresztények vagyunk és maradunk, akkor Székelyföld is megmarad magyarnak és székelynek – fogalmazott Soltész.
A bejelentést követően Tamás Barna atya megköszönte az államtitkárnak és munkatársainak azt, hogy Magyarország kormánya szívügyének tekinti a székelyföldi és székelyudvarhelyi keresztény közösség gyarapodását, figyel a fiatalok hitbeli nevelésére. A lelkész egy jelképes, ifjúsági egyházi énekeket és a plébánia ifjúsági tevékenységéről szóló beszámolót is tartalmazó könyvcsomagot nyújtott át az államtitkárnak. A szentmisén részt vett Gálfi Árpád polgármester is.
Soltész Miklós államtitkár és munkatársainak erdélyi körútja Sándortelkén folytatódott, ahol istentiszteleten vett részt a Magyarország kormánya támogatásával a reformáció emlékévében épült, tavaly októberben felszentelt új református templomban és átadta az Orbán Viktor miniszterelnök által küldött magyar zászlót és a közösségnek szóló üzenetet.
A csíkszeredai találkozó végén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának arra kérte Soltész Miklóst: járjon közben annak érdekében, hogy a magyarországi román kisebbség vezetői Hargita megyébe látogassanak. A megyeitanács-elnök célja ezzel az, hogy a helyi román közösség tőlük hallhasson arról, milyen jogokkal rendelkeznek a magyarországi kisebbségi közösségek a szimbólumhasználat és anyanyelvi oktatás terén.

Lázár Emese
Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe március 19-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek