Egyházi támogatások Gyergyószéknek: Minden benyújtott pályázatot pozitívan bíráltak el

21

Több gyergyószéki egyházi pályázat érkezett a második kiírásra Hargita Megye Tanácsához, mindegyikük pozitív elbírálásban részesült – mondta el sajtótájékoztatón Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. A támogatások többféle típusú munkálatra szólnak, összértékük több mint 400 ezer lej.

Megújulás előtt a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom

Pozitív elbírálásban részesültek a gyergyószéki egyházközségek által a megyei tanácshoz benyújtott pályázati kérelmek.
– Fontos tudni, hogy ezeket a támogatásokat nem év végéig kell elkölteni, mint más esetekben: az egyházi pályázatok a törvények értelmében más megítélés alá esnek, így a támogatás átvihető a következő évre is. Ez azt jelenti, a szerződéskötéstől számítva hat hónapjuk van az egyházaknak, hogy a munkálatokat elvégeztessék és letegyék az elszámolásokat – ez azért fontos, mert néhány esetben építkezési munkálatok is lesznek, és ezek a téli időszakban nem kivitelezhetők – mondta el Hargita Megye Tanácsának alelnöke.
A legnagyobb összegű támogatást – 200 ezer lejt – az örmény katolikus templom felújítására adtak. Ebből az összegből a templom külső festése történik meg, emellett egy vasgyűrűt helyeznek a templom falai köré, az épület szerkezetének megerősítése érdekében.
– Fontosnak tartjuk az örmény katolikus templomnak és környékének a rendbetételét: ez egy első lépés a templom felújítása felé, emellett a plébánia rendbetétele is megvalósulhat a támogatás segítségével – tájékoztatott Barti Tihamér.
A gyergyószéki egyházközségek sorában Gyergyóditró kapott jelentős összeget – 100 ezer lejt – a ravatalozó építésének költségeire; a gyergyóremetei templomtorony festésére 50 ezer lejes támogatást szavazott meg a megyei tanács.
A gyergyócsomafalvi plébániatemplom hangtechnikájának cseréjére 30 ezer lejt, a gyergyószentmiklósi unitárius plébánia újonnan épült kazánházának belső szerelési munkálataira 12 ezer lejt hagytak jóvá. Ugyancsak 12 ezer lejt szavaztak meg az orotvai templomnak: az összeget egy villámhárító felszerelésére fordítják.
A sajtótájékoztatón elhangzott: a benyújtott pályázatok mindegyikét pozitívan bírálták el, viszont azok az egyházközségek, amelyek az év eleji kiírásra pályáztak és még nem számoltak el az elnyert összegekkel, nem tudtak új kérelmet benyújtani.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek