Egyeztették terveiket a gazdaegyesületek

Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

122

Szovátán tartották éves egyeztető fórumukat a székelyföldi falugazdász-hálózatot is működtető Székely Gazdaszervezetek Egyesületének tagjai. A hétfőn és kedden tartott rendezvényen – a továbblépés érdekében – az ernyőszervezet négy, leginkább fejleszteni kívánt tevékenységét is megvitatták.

Kétszáznál is többen vettek részt a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének egyeztető fórumán. Közös célok

Március 4-én és 5-én a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) meghívására Szovátán gyűltek össze a székelyföldi falugazdászok és a mezőgazdaság területén tevékenykedő szervezetek, egyesületek képviselői.
A rendezvény első napján került sor az Egyeztető Fórum Általános Bizottságának ülésére, amelyen a bizottság szakemberei mellett magyarországi meghívottak és a székelyföldi falugazdászok vettek részt. Az ülés keretében részletesen megvitatták az SZGE jövőbeli kiemelt tevékenységként megfogalmazott négy tevékenységi irányt: a Székelyföld-léptékű gazdakataszter összeállítását és naprakészen való tartását, a térségi szövetkezeti mozgalom és szövetkezeti hajlandóság erősítését, támogatását, a Székelyföld léptékű agrár-stratégia összeállítását, valamint a térség biotermeléssel és ökológiai gazdálkodással kapcsolatos lehetőségek fejlesztését. Ezt követően az Állandó Bizottság tagjai kilenc, párhuzamosan zajló szakterületre lebontott albizottsági munkában vettek részt. A kiemelt szakterületek a következők voltak: szarvasmarha-tenyésztés, juh- és kecsketenyésztés, sertéstenyésztés, szántóföldi növénytermesztés, vad- és erdőgazdálkodás, méhészet, biotermesztés, zöldség-, gyümölcs- és gyógynövénytermesztés, oktatás. A falugazdászokkal kiegészített albizottságok egy előre meghatározott menetrend szerint megvitatták az adott szakterülettel kapcsolatos kérdéseket.
Március 5-én egy rövid munkamegbeszélés keretében dr. Torda Márta, a magyar Agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának vezetője és dr. Szabó Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara külkapcsolati igazgatóhelyettese találkozott a székelyföldi falugazdászokkal. A térségi szakemberek a magyarországi meghívottak kérésére röviden beszámoltak a térségben végzett munkájuk során szerzett tapasztalatokról, valamint javaslatokat is megfogalmaztak a jövőbeli tevékenységeikkel kapcsolatban. Ezt követően, 11 órától közel 250 résztvevővel, 159 szervezet képviseletével vette kezdetét a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének Egyeztető Fóruma, amelyre meghívást kaptak a Székelyföldön tevékenykedő agrárprofillal rendelkező egyesületek és más szervezetek. Becze Istvánnak, az SZGE elnökének megnyitóbeszédét Fülöp László, Szováta polgármesterének köszöntője követte, majd a három székelyföldi megye tanácsának el­nökei osztották meg gondolataikat. A felszólalók sorát Tóth László, Magyarország Csíkszereda Főkonzulátusának főkonzulja, dr. Torda Márta és dr. Szabó Balázs, valamint Magyar Ferenc, a gödöllői Szent István Egyetem kancellárja tette teljessé.
Az ülés második felében Becze István bemutatta a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének múlt évi tevékenységét, Biró Zoltán, az egyesület falugazdásza egy, a térségben végzett kérdőíves felmérés szövetkezeti hajlandósággal kapcsolatos eredményeit ismertette. Ifj. Orbán Miklós, az egyesület alelnöke, prezentációjában a március 4-én tartott Állandó Bizottsági és albizottsági ülések fontosabb tartalmi vonatkozásait osztotta meg a jelenlévőkel, majd Becze István az SZGE jövőbeli terveit, elképzeléseit tárta a hallgatóság elé.
A jelenlévők elfogadták a múlt évi beszámolót, és hasonlóképpen támogatták a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének négy kiemelt jövőbeli programját is. Ezt követően Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program keretében eddig lefutott és jelenleg is zajló támogatási programjairól tartott előadást, majd Besenyei Sarolta a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. marosvásárhelyi irodájának vezetője ismertette szervezetük tevékenységét.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek