vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Egyetlen tízes átlag sincs Hargita megyében

Ahogy már megszokhattuk, a megyénkben jegyzett átmenési arány idén is elmarad az országostól. Bár van egy-két megye, ahol a mi 50,33 százalékunknál is gyengébb az eredmény, de mindenképpen a sereghajtók között vagyunk ezzel az aránnyal. Jelenleg a megóvott dolgozatok újrajavítása zajlik, a végleges eredmények a hétvégére várhatók.

Nyilvánosak az óvások előtti eredmények. Idén sem túl rózsásak Fotó: Archív

Az idén végzettek közül 1923-an iratkoztak be az érettségi vizsgára a megyénkben, közel 97 százalékuk meg is jelent a próbákon. Senkit nem zártak ki, és a diákok 54,62 százalékának sikerült a vizsgája, azaz 1017 tanuló szerezte meg tantárgyanként legalább az 5-öst, és összben a 6-os feletti médiát. Ha viszont a teljes számot nézzük – vagyis a korábbi években sikertelenül vizsgázó és idén újrapróbálkozó diákokkal is számolunk –, akkor az érettségizők valamivel több mint a felének, 50,33 százalékának sikerült a vizsgája.

Nincs diadalmenet
A tanfelügyelőség összesítése szerint az elbukott diákok jelentős részének az 5-ös átlagot sem sikerült megírnia, 10-es média pedig egy sincs a megyében, és az érettségizőknek mindössze 10 százaléka teljesített 9–10-es között. A vidéki iskolák végzősei esetében még szomorúbb a statisztika: a diákoknak mindössze a 24 százaléka tette le sikeresen az érettségi vizsgát.
Megyénkben ismét a románvizsgán születtek a leggyengébb eredmények: az érettségizők 56,86 százalékának sikerült megírnia az 5-öst, miközben magyarból majdnem 97 százalékuk megszerezte az átmenőt. A fő tantárgyakon kívül a szaknak megfelelő kötelező és a szaknak megfelelő választott tantárgyból kellett még írásbelizni. A legtöbben matematikából írtak, majdnem 70 százalékuk átmenő vagy annál jobb jegyet kapott a dolgozatára, több százan írtak még történelemből és biológiából is, mindkét esetben jók az eredmények, 84 és 93 százalék fölött van az átmenési arány.
Demeter Leventét, a megye új, kinevezett főtanfelügyelőjét kérdeztük nem sokkal az eredmények közzététele után.
– Elégedettek nem lehetünk addig, amíg nem közelítjük meg a 100 százalékot. Egyelőre várjuk meg az óvások kivizsgálása utáni helyzetet, mert a tapasztalatok szerint néhány százalékkal mindig nő az átmenési arány, a végső kép pedig a pótérettségi után alakul ki – mondta el a nyugalomba vonult Görbe Péter utódja.

Kitekintő az országra
A szakminisztérium tájékoztatása szerint országos szinten az érettségizők 67,2 százaléka ment át a vizsgán, a hazai sajtó már tegnap délben riadót fújt: ez az utóbbi néhány esztendő legrosszabb eredménye (az edupedu.ro oldal nyomán egyébként 63,78 százalékkal számoltak sokan, az adatok közötti eltérés abból adódik, hogy a vizsgán megjelent vagy a vizsgára beiratkozott diákok szerint számolják-e ki az átmenési arányt).
Igazából 2011 óta ennyire sokkolók az eredmények, akkor vezették be a videókamerás vizsgát, és abban az évben a hazai végzősök csupán 45,72 százaléka érettségizett sikeresen. Az azóta eltelt időszakban 2017-ben sikerült a legmagasabb átmenési arányt „összehozni”, akkor ez – fellebbezések előtt – 72,9 százalék volt, tavaly pedig a fiatalok 69,7 százaléka tette le sikerrel az érettségi vizsgát az első körben. Csupán 177 tízes átlag van az országban, és azon tanintézmények listáján, ahonnan a 10-est megírt tanulók származnak, egyetlen magyar tannyelvű középiskola sincs. A legjobb eredmények a főváros 4-es kerületében születtek, a megyék toplistáját pedig Kolozs, Iași, Bákó és Szeben vezeti.
Az óvásokat tegnap lehetett benyújtani a vizsgaközpontokban, a végleges eredményt szombaton, július 13-án hozzák nyilvánosságra.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb