2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Egyetlen nyitott kérdés maradt

Elfogadta a következő tanévi iskolahálózat-tervezetét a Hargita Megyei Tanfelügyelőség vezetősége, a jogi személyiségű iskolák, óvodák helyzete keveset fog változni. A ba­lán­bányai tanintézeteket illetően más-más véleményen van a tanfelügyelőség és az önkormányzat, így az előírások értelmében az oktatási tárca dönt majd a volt bányaváros iskolahálózatáról.

Nemsokára a Hargita Megyei Tanfelügyelőség előterjeszti az oktatási tárcához a megyebeli, a következő tanévi iskolahálózatra vonatkozó, múlt héten az intézmény vezetőtanácsában elfogadott javaslatát. Mint ismeretes, a tervezet kidolgozásának folyamatában költséghatékonysági okokból a tanfelügyelőség több önkormányzatnak javasolta az iskolahálózat módosítását, a jogi személyiségű óvodák és iskolák számának csökkentését.
Az önkormányzatok többsége nem változtatott, javaslataikban a jelenlegi oktatási hálózat fenntartását fogalmazták meg, két településen azonban elkerülhetetlen a változtatás, mert a törvényesen meghatározott minimális létszám alá csökkent egy-egy tanintézet gyermeklétszáma. Székelykeresztúron a Mesevár óvoda, Balánbányán pedig a Geo Bogza Általános Iskola van ebben a helyzetben.
Görbe Péter főtanfelügyelő ismertette, Székelykeresztúron az önkormányzat előterjesztése szerint a Mesevár óvodát majd az Orbán Balázs Gimnáziumhoz csatolják, a gimnázium egyes alegységeit pedig a Zeyk Domokos Szakközépiskolához, így alakítanak ki két, négyszáznál több gyermeket befogadó, fenntarthatóbb jogi személyiségű tanintézetet.
Balánbányán az önkormányzat nem fogadta el a tanfelügyelőség összevonási javaslatát, mindkét tanintézetet – a román tannyelvű általános iskolát és a Liviu Rebreanu Szakközépiskolát is – megtartanák. Utóbbihoz tartozik a magyar nyelvű általános iskolai oktatás és óvoda is. Amint arról korábban beszámoltunk, a balánbányai önkormányzat a város jövője szempontjából fontosnak tartaná a 270 gyermeket befogadó Geo Bogza Általános Iskola és a mintegy háromszáz gyermeket oktató szakközépiskola fenntartását is.
Görbe Péter közölte, az önkormányzat és a tanfelügyelőség az ide­vonatkozó törvényt is másként értelmezi, a döntést pedig az előírások szerint az oktatási tárca hozza majd meg.
– Ilyen esetekben előterjesztjük mindkét fél javaslatát, és a miniszter majd eldönti – mondta Görbe Péter. Ismertette, a következő tanévi beiskolázási terven is dolgoznak, januárban ennek tervezetét is felterjesztik az oktatási tárcához.

R. Kiss Edit

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb