Egyesületbe tömörülnének a gazdák

44

Egyesületbe tömörülnének a szarvasmarha-tenyésztő gazdák Gyergyószárhegyen – erről tanácskoztak azon a fórumon, amit a polgármesteri hivatal szervezett a község tejtermelői számára. A gazdák több pénzt szeretnének kapni az általuk megtermelt tejért, Gábor László polgármester az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmüket, kiemelve, amennyiben közösen, egyesületi keretek között értékesítenék a tejet, többletjövedelemre számíthatnak.

Gazdák tanácskozása. Több pénzt akarnak a tejért Fotó: Miklós Réka
Gazdák tanácskozása. Több pénzt akarnak a tejért Fotó: Miklós Réka

A tej értékesítéséről tárgyaltak Gyergyószárhegyen a szarvasmarha-tenyésztők azon a megbeszélésen, amelyre Gábor László polgármester hívta meg a község tejtermelőit. A polgármester már korábban tárgyalásokat kezdeményezett tejfeldolgozó üzemekkel a tejfelvásárlást illetően – ennek részleteit akarta a helyi gazdákkal ismertetni.
– Már holnaptól lehetőség volna arra, hogy a szárhegyi gazdák által termelt tejet a jelenlegi árhoz viszonyítva magasabb literenkénti árért elszállítsák, amennyiben összegyűlne a megfelelő mennyiség. Ehhez viszont elengedhetetlen lenne az összefogás, az egymás iránti bizalom és becsületes hozzáállás – közölte a fórumon az elöljáró.
Kiderült, hogy a polgármester közbenjárására arra is van lehetőség, hogy társuljanak egy, a Gyergyói-medencében már működő egyesületbe a helyi társulás megalakításáig. Magyarán: mindaddig, amíg létrehozzák saját egyesületüket, a Gyergyószárhegyen megtermelt tejet a már működő gazdatársulás gyűjtené be és értékesítené.
– A legjobb ár érdekében elengedhetetlen a nagyobb mennyiség leszállítása és a minőség fenntartása. Mindkettő adott lehet községi szinten, amennyiben a helyi gazdák belátják, hogy egységben az erő – fogalmazott Gábor László.
A fórumon jelen lévő gazdák egyöntetűen támogatták a polgármester felvetését, hiszen különböző elméleti számításokat elvégezve kiderült, amennyiben egyesületbe tömörülve szerződnének tejfeldolgozó üzemekkel, nemcsak a literár, az egyénenkénti haszon összege emelkedhetne jelentősen, hanem lehetőségük lenne alkalmazottat is fizetni, aki az ügyintézést és a beszállítást intézné.
– Jó lenne magasabb árat kapni a tejért – mondta Balog Tamás gazda, kifejtve, hasznosnak találná az egyesületet és reménykedik benne, hogy egy kis önkormányzati segítséggel létre is jön.
Gábor László polgármester eredményesnek tartotta a találkozót, elmondva, arról is döntés született, hogy a gazdák egymás közül jelöljenek ki képviselőket, akik a felvásárlókkal és a hatóságokkal tárgyalnának, majd ezt követően tartanák a kapcsolatot a többi gazdával. Kiemelte, az egyesületbe való tömörülés, a gazdák közös munkája nem biztos, hogy problémamentesen el tud indulni, viszont fontos, hogy a már működő és eredményes mintát követve dolgozzanak.

Jánossy Alíz

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek