Egyértelmű szabályokra várnak a napközik

Kötelező a nagycsoport

100

Mától elviekben kinyithatnának a napközik és óvodák, de egyelőre nem létezik az a hivatalos eljárásrend, amely előírná, hogy milyen feltételek között lehet a kicsiket közösségbe vinni. Eközben zajlik a beiratkozás is a napközis, illetve óvodai csoportokba.

Honlapjukon, Facebook-oldalukon tették közzé az intézmények a szükséges tudnivalókat, illetve a helyek számát. Július 3-ig lehet iratkozni telefonon, e-mailben, de személyesen is a napközik titkárságán.

Napközis élet a koronavírus-járvány előtt. Milyen lesz az újrakezdés?                                       Fotó: Lőrincz Csaba

Óvodából napközi
A napközik, óvodák annyi helyet tudnak meghirdetni, ahány gyermek elmegy tőlük iskolába. Elég jelentős a 6 évesen visszairatkozók száma is (a visszairatkozási időszak már lejárt június 5-én). A beiratkozásnál prioritást élveznek az öt évet betöltött gyerekek, mert egy új rendelkezés szerint ők kötelező módon be kell kerüljenek a rendszerbe – közölte Márton Adél óvodai oktatásért felelős tanfelügyelő. Megyénkben ennek nincs különösebb hatása, mert az ötévesek mintegy 96 százaléka egyébként is jár napközibe. Jelenleg 10 895 a helyek száma, 7077-en iratkoztak vissza, tehát közel 4000 helyre várják a kicsiket. A tanfelügyelő elmondta, hogy az iratkozás kezdete, június 8-a óta mintegy ezer kisgyermeket írattak be napközibe vagy óvodába.
A szakfelügyelő elmondta, hogy valamelyest nőtt a napközis csoportok száma a megyében, köszönhetően annak, hogy több vidéki településen is épültek új intézmények. Új csoportok indítása a pedagógusi „létszámstop” miatt azért nem olyan könnyű, és sok helyen úgymond „átkonvertálták” az óvodai csoportot napközissé. A jelenleg érvényes szabályozás szerint egy csoport legkevesebb 14, legtöbb 20 gyermekkel működhet, de a tanfelügyelőség engedélyével nagyobb létszámú is lehet. Városon átlagosan 25 gyerek jár egy csoportba, falun kevesebben.

Online időszak
Az óvodapedagógusok (egyébként két óvó bácsi is van megyénkben – szerk. megj.) zöme jelesre vizsgázott a digitális oktatás idején – jelentette ki Márton Adél. A tanév végén visszatekintve nagyon változatos a kép, hogy hogyan is oldották meg a napközik a gyerekekkel, szülőkkel való kapcsolattartást. Egyeztetni kellett a szülői igények és lehetőségek, eszközök, internet adta korlátok, illetve az óvodapedagógus képzettsége, lehetőségei között. – Az óvónők részéről egy felkínálás volt az online tevékenység. Ötleteket adtak a szülőknek, hogy az életkori sajátosságoknak megfelelően hogyan tölthetnek el minőségi időt gyerekeikkel úgy, hogy közben ügyesedjenek a kicsik – magyarázta Márton Adél tanfelügyelő. Fontos szempont volt az is, hogy ne kössék a gyerekeket a számítógép elé, de voltak csoportok, ahol online találkozókra is volt igény. A hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó pedagógusok kinyomtatott feladatlapokat, versek, mesék listáját juttatták el kis tanítványaikhoz.

Nyitás, de hogyan?
Ma életbe lép az a rendelet, amely szerint újraindíthatják működésüket a bölcsődék, napközik, akár állami, akár magánintézményről van szó. Óvodavezetőket kérdezve nagy lenne az igény a szülők részéről a vakációs programra, de ebben a pillanatban még nincs egy közös álláspont az oktatási, szociális és munkaügyi, illetve az egészségügyi tárcák között az újranyitás körülményeit illetően. Bár az épületeket a bezártság ideje alatt kitakarították, fertőtlenítették, van, ahol már hőmérőket is beszereztek, az illetékesek szerint egyelőre kockázatos a nyitás.
– Ugyanolyan körültekintően kellene eljárni, mint a nyolcadikosok és tizenkettedikesek esetében, akik – mint ismert – nagyon szigorú szabályok betartásával léphettek be az iskolákba a felkészítők alatt, ugyanígy zajlik a ma kezdődő záróvizsga is. A nagyobbak számára viszont könnyebb a szabályok betartása – jegyezte meg a szakfelügyelő. Ne feledjük el azt sem – tette hozzá –, hogy az állami oktatásban a gyereklétszámhoz viszonyítva sokkal kevesebb a személyzet, mint például egy magánóvodában.
– Egyelőre nem látjuk, hogyan oldható meg felelősségteljesen az újraindulás. Mi van, ha egy csoportban csak 9-10 gyermek tartózkodhat, ahol eddig 25 volt, és több csoportra jut egy dadus? – tette fel a kérdést Márton Adél, aki emlékeztetett, hogy a napközikben igencsak sokrétű tevékenység zajlik: a játéktól, tanulástól kezdve egészen az étkezésekig, alvásig.
– Egyelőre nem tudom elképzelni, hogyan lehet szavatolni a biztonságot a gyermekek és személyzet számára. Várunk a központi iránymutatásra, egy alaposan kidolgozott normarendszerre – mondta a tanfelügyelő.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.