Egyenességét tanítani lehetne

Márton Áron-konferencia

227

Az elmúlt hétvégén nyolcadik alkalommal szervezték meg Csík­szentdomokoson a Márton Áron-konferenciát. Számos új és érdekfeszítő, Márton Áronnal kapcsolatos információval gazdagodhattak a résztvevők.

Minden évben kiderül valami új a néhai püspökről. El nem múló tisztelet Fotó: Szilágyi Dalma

A csíkszentdomokosi múzeum létrehozása során az alapítók több szakemberrel léptek kapcsolatba, ezáltal rengeteg értékes munkával találkoztak. Ezek az elismerésre méltó munkák általában szaklapokban jelennek meg, amelyet a „nagyközönség” nem igazán ismer. Ebből az okból kifolyólag kezdték el szervezni Márton Áron tiszteletére szülőfalujában a konferenciákat, hogy szélesebb kör számára is elérhetővé váljanak a vele kapcsolatban elkészült szakmunkák és tanulmányok.
A kétnapos rendezvény keretében idén is Márton Áron életének több szakaszát is érintették az előadások. Az esemény szentmisével kezdődött és zárult, a kettő között pedig különböző témájú prezentációkat láthattak és hallhattak az érdeklődők. Ilyen volt a Márton Áron püspökségének első évéről szóló előadás, a püspök és a második világháború kapcsolata, vagy a doberdói San Martino del Carso az első világháború idején és ma című előadás. Nem utolsósorban könyvbemutató és Márton Áron, valamint kortársainak a hangfelvétele gazdagította a konferencia tartalmát.
Megtudtuk, hogy tavalyhoz képest a jegyzőkönyvek révén már több információval rendelkezünk Márton Áronról.
– Eddig csak utalásokból sejthettük, hogy milyen tárgyalási technikája volt a püspöknek, de ma már biztos forrásokból tudhatjuk: nem tér ki abból a nyelvhasználatból, ami az ő diskurzusa, konzekvensen, közvetlenül tárgyal, senki hatására nem tud meginogni. Egyenességét tanítani lehetne – fogalmazott Lázár Csilla, az esemény egyik szervezője.
A konferencia nagy érdeklődésre tartott igényt, 200 körüli volt a résztvevők száma. Ez a nagy érdeklődés, kiváncsiság annak is tudható, hogy még elevenen él Márton Áron tisztelete az emberekben, sokan emlékeznek rá, sokan szeretnek vele kapcsolatos kiadványokat olvasni.

Szilágyi Dalma Orsolya 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek