vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Egyelőre tartják az ütemtervet

Az utat építő cég tartja az ütemtervet, a városvezetés sem késlekedik, az egykori PECO-lerakat helyszínén folyamatban levő talajfertőtlenítést végző vállalatnak azonban még rengeteg a tennivalója. Ezzel együtt is vélhetően októberben megnyitják a forgalom előtt a makadám borítású észak–déli terelőutat.

Gőzerővel folyik a munka. A vártnál korábban is befejezhető Fotók: Kovács Hont Imre

Soron kívüli tanácsülést tartottak tegnap Csíkszeredában, Szőke Domokos alpolgármester pedig azzal indokolta a sürgősséget, hogy Ráduly Róbert Kálmán polgármester elvárja, hogy a terelőút megvalósítását illetően lehetőleg semmi se csússzon, még egy napot sem. Mivel az építkezési szektor bérezése változott, a következő évben esedékes aszfaltozást is magában foglaló második munkaszakasz becsült értéke is emelkedik.

Tegnap az újraszámolt értékkel fogadták el a megvalósíthatósági tanulmány módosítását, a dokumentumból pedig az derült ki: a jövőre tervezett munkák értéke 4,26 millió lejről 5,33 millió lejre növekszik ugyan, de a projekt összértéke 21,87 millió lejtől 20,96 millióra mérsékelődik.

– Készülünk a közbeszerzés kiírására, ezért aktualizálnunk kellett a becsült összeg értékét. A kivitelező tartja az ütemtervet, várhatóan októberben nyithatjuk meg a forgalom előtt, tartva magunkat ahhoz, hogy a gépkocsik egy ideig tömörítsék a makadámborítást, majd ezt követően jövőre kerül rá aszfaltréteg – részletezte Szőke Domokos.
Az útépítést végző ING Service jelenleg az alapozás befejezésén és a Somlyó-patakon átvezető híd építésén dolgozik, eddig úgy tűnik, rajtuk nem múlhat a határidőre való befejezés.

Ennél keményebb dió az egykori PECO-lerakat helyszínén a talaj fertőtlenítése. A talajtisztítást végző ploiești-i cég munkatársa lapunknak elmondta: több mint egy hónapja dolgoznak a helyszínen, és a kilenc kijelölt parcella közül kettővel végeztek. Az elmondottak alapján arra következtethetünk, hogy bár időigényes a munka, ők sem okoznak késlekedést.
– Az ország számos helyszínén végzünk hasonló munkát egykori üzemanyagtöltők lerakatainak helyén. Ha vigyáztak is, de történtek csőrepedések, és kőolajszármazék szivárgott a talajba. Vegyszeres átmosással fertőtlenítjük a talajt – közölte a cég munkatársa. Mint kifejtette: a tiszta talajt geotextil fóliával borították, azt pedig betonlapokkal. A fertőzött talajréteget kiássák, és az előkészített „betonágyon” vegyszerrel kezelik, majd visszatömik a gödröket.
A kivitelezés biztató iramát az is alátámasztja, hogy március végén Ráduly Róbert Kálmán még úgy nyilatkozott lapunknak: reményei szerint novemberre végeznek a makadámborítással. Ezzel szemben az újabb számítások alapján az októberi megnyitás is reális.


Csíkszereda észak–déli terelőútja 1,2 km hosszú, és összeköti a meglévő kelet–nyugati szakaszt a Brassói úttal. 14,3 ezer négyzetmétert borítanak aszfalttal, 2400 méteres hosszúságban kétoldalt szalagkorlátot szerelnek fel, 9 villanyoszloppal világítják meg a csomópontokat, és része az útnak a már említett, 14 méter hosszú híd is. Elkészülésével megvalósul a megyeszékhely „csonka” körgyűrűje, amely lehetővé teszi, hogy a teherforgalom teljes mértékben elkerülje a várost. Előfeltétele ugyanakkor annak is, hogy a leharcolt vasúti felüljáró újjáépítése elkezdődhessen.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb