Egyelőre nincs veszélyben a teljes idény: Törölték a Monacói GP-t

5

Számos sportág megsínyli a koronavírus-járványt, ez alól nem kivétel a Forma–1 sem, amelynek nem is indult el az idei szezonja. Egyelőre senki sem tudja, hogy egyáltalán lesznek-e versenyek, és ha igen, mikortól. Az idény első hat futamát halasztották, a hetediket pedig törölték, ez utóbbi a Monacói Nagydíj, amely az elmúlt 66 évben mindig otthont adott a „száguldó cirkusznak”.

Idén biztosan nem száguldoznak a Forma–1-es autók Monte-Carlo utcáin

Februárban még csak a Kínai Nagydíj halasztásáról beszélt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), ennek ellenére a Forma–1 mezőnye lázasan készült a melbourne-i szezonnyitó versenyre, amelyet az utolsó pillanatban függesztettek fel, majd napoltak el. Ahogy más sportágakat, a Forma–1-et is negatívan érinti a koronavírus-járvány, ám két hete senki nem gondolta volna azt, hogy júniusban lesznek láthatók a pilóták verseny közben. Ez azóta már realitássá vált, hiszen legkorábban Bakuban versenyezhet a Forma–1 mezőnye. De ez is csak feltevés, egyelőre.
Az ausztrál szezonnyitóra készülve a Forma–1-es mezőny nem gondolta, hogy nemhogy Melbourne-ben nem fognak versenyezni, hanem legalább júniusig nem lesznek futamok. A FIA még jóval az idényrajt előtt elhalasztotta a Kínai Nagydíjat, majd miután a melbourne-i paddockban a McLaren csapat egyik tagjának pozitív lett a koronavírus-tesztje, az ausztrál futammal is megtette ugyanezt. Nem sokkal ezután jött a bejelentés, hogy Bahreinbe és Vietnamba sem utazik a mezőny, a legkorábban május 3-án, Hollandiában indulhat el a szezon. A májusi európai futamok halasztása azonban már ekkor is több mint valószínűnek tűnt, csak idő kérdése volt, hogy ezeket is arrébb tolják, a Monacói Nagydíjat ráadásul törölték is, így 1954 óta először nem látogat el a hercegségbe a Forma–1. Jelen állás szerint leghamarabb június 7-én rendezhetnek futamot, de hogy valóban lesz-e ekkor nagydíj Azerbajdzsánban, senki sem tudja.
Mivel nem lehet még megjósolni sem, hogy a koronavírus-járványnak mikorra lehet vége, a Forma–1-es szezon kezdetét is bizonytalanság lengi körül és a sorozat helyzete mindaddig képlékeny, amíg az országok fel nem oldják a különböző utazási korlátozásaikat, hiszen a mezőnynek egy- vagy kéthetente másik helyszínen van jelenése.
A legoptimistább vélemények szerint június 7-én az Azeri Nagydíjjal indulhat el az idény, de hogy el is indul-e, azt vélhetően csak pár héttel a bakui futam előtt tudjuk meg biztosan, feltéve persze, hogy addig nem halasztják el ezt a versenyt is. Amennyiben ekkor zavartalanul el tud indulni a szezon, a becslések szerint akár 17 futamot is megrendezhetnek az eredetileg tervezett 22-ből. Hat futamot halasztottak, egyet pedig töröltek, tehát a 17 versenyhez is legalább kettőt be kellene pótolni
Egy dolog biztos: a jogtulajdonos Liberty Media minél több futamot szeretne, miután a sportág két legnagyobb bevételi forrása a versenyrendezési díjak, illetve a TV-közvetítés jogdíjai. Ahhoz pedig, hogy a televíziós társaságok a teljes összeget kifizessék a jogokért, minumum 16 futam kell. Nem véletlen, hogy a csapatok beleegyeztek abba, hogy nem kell a hozzájárulásuk a versenynaptár alakításához, hiszen az ő bevételeik is nagyban függnek az F1 bevételeitől.
A szabályok értelmében nyolc futamra van szükség ahhoz, hogy világbajnokot lehessen hirdetni, így akár még szeptember végén, Szingapúrban is kezdődhet a szezon, feltéve, hogy az elhalasztottak közül egy versenyt még be tudnak szorítani erre az időszakra. Ebben az esetben ugyanakkor még az is elképzelhető, hogy nem decemberben érne véget az idény, hanem átcsúszna a 2021-es naptári évbe, miközben a 2021-es idény rajtját kissé eltolnák. Ezt a forgatókönyvet azonban mindenki szeretné elkerülni, a Liberty Media és az FIA célja, hogy még ha csonka szezont futva is, de az idén megrendezze a sportág történetének 71. idényét.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek