Egyelőre nem lesz dr. Bajkó Barabás utca

74

Egészen biztos, hogy egyelőre nem keresztelik át a csíkszeredai Ifjúság utcát dr. Bajkó Barabás utcára. Nemcsak azért nem, mert az utca lakóinak egy része ellenzi, hanem azért sem, mert választási évben nem lehet utcanevet módosítani.

Dr. Bajkó Barabás egykori lakóháza. Marad az Ifjúság utcanév Fotó: László Róbert
Dr. Bajkó Barabás egykori lakóháza. Marad az Ifjúság utcanév Fotó: László Róbert

Amint két nappal ezelőtt hírül adtuk, egy zsögödi kezdeményező csoport dr. Bajkó Barabásról nevezné el a jelenleg Ifjúság utca nevet viselő igencsak kurta, nem egészen húsz házat számláló csíkszeredai utcát. A kezdeményezők egyrészt azzal érveltek, hogy a jeles nőgyógyász lakóháza éppen erre az utcára nézett, másrészt azzal, hogy idén decemberben lesz Bajkó Barabás születésének századik évfordulója, és egy utcanév méltó emléket állíthatna a megbecsülésnek örvendett orvosnak.
Cikkünk nyomán az utca egyik lakója, Bíró Levente jelentkezett, mondván, hogy aki átnevezésről beszél, az rémhíreket terjeszt, ugyanis az Ifjúság utcában több vállalkozás is működik, amelyeknek igen költséges lenne a „keresztelő”. Egy másik lakos, Benedek Katalin is kifejtette, hogy bár valóban nincs kifogása a dr. Bajkó Barabás név és a jeles orvos személye ellen, nem érti, hogy miért az Ifjúság utca viselné a nevét, hiszen sem az orvos nem lakott ott – csak a közelben –, sem a névadás kezdeményezője nem utcabéli. Ugyanakkor az utca valamennyi lakója nevében kinyilvánította, hogy a névváltoztatás lehetséges anyagi vonzatai és az utánajárás miatt senki nem ért egyet a módosítási kezdeményezéssel. Az utcanévadáskor, illetve -módosításkor szokásos eljárást Albert Sándortól, a polgármesteri hivatal főépítészétől érdeklődtük meg.
– Választási évben nem lehet utcanevet változtatni, valószínűleg a rögzített választási lajstromok miatt – hívta fel a figyelmünket. – Egyébként az utca lakói kérhetik, és amennyiben nem köznévről van szó, megfelelő indoklással alátámasztva. Ezt az önkormányzat véleményezése után egy, a prefektusi hivatalhoz tartozó szakbizottság bírálja el, s amennyiben jóváhagyja, csak azután módosulhat az utcanév.
Amint a főépítész elmondta, hosszadalmas, akár egyéves procedúra is következhet, és a megyei bizottság sem minden esetben engedékeny. Nemrégiben például a Gál Mózes utcanevet utasította vissza, majd újabb indoklás után hagyta jóvá mégis. Egyébként az utóbbi három évben mindössze két utcanév-módosítás történt Csíkszeredában: a Gál Mózes nevet a Sarkadi Elek utca egy része vette fel a lakók kérésére, a Tárnics nevet a Fenyő utca egy része viseli. Ez utóbbi esetben nem volt szükség a megyei jóváhagyásra.
Azt is megtudtuk, hogyha az utcanév módosítása a köz érdekében történik, a város vállalhatja a névmódosítással járó költségeket. A személyazonossági igazolványokat sem kell azonnal kicserélni, csak ha lejártak, addig mindössze szükség esetén egy utcanév-változtatásról szóló igazolásra van szükség.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.