2021, január 17, vasárnap.

Egyelőre nem ásnak fel több útszakaszt

Négy fronton zajlott a munka, két helyen már végeztek, a másik két helyen pedig jelenleg is dolgoznak – íme a helyzetkép a csíkszeredai hőközpontok összekötését célzó munkálatok állásáról. Páll Árpád, a polgármesteri hivatal munkatársa azt mondta, újabb munkafrontot idén már nem nyitnak.

02_kazanhaz_osszekotes
Ezek az elemek a Piac utcai fűtőházat kötik össze a Stadion kazánházzal. Bonyolult feladat

Összekötötték már a Kalász negyedi hőközpontot a Tudor negyedivel, így ez utóbbiban kogenerálással előállított hővel melegített vizet használnak a Kalász negyediek is.
– Az elképzelés az, hogy a jövőben a távfűtést is ezzel a kogenerált hővel biztosítsuk itt – nyilatkozta lapunknak Páll Árpád, a polgármesteri hivatal munkatársa.
Befejezték a munkálatot a Kós Károly Szakközépiskolánál is, ennek a tanintézménynek a kazánházát kötötték össze a kertészet hőközpontjával, így ez utóbbit be lehet majd zárni.
– Ez munkaerőspórlást eredményez – mondta Páll.
Dolgoznak viszont a Piac utcai hőközpontnak a Stadion kazánházzal való összekötésén. A Kossuth utca egy részén már a földbe süllyesztették az új vezetéket, van, ahol már újra is aszfaltozták a feltört utca-, illetve járdaszakaszokat.
– Kitétel az, hogy a kivitelező köteles legalább olyan állapotba visszaállítani az utcát, járdát, amilyenben az a beavatkozás kezdete előtt volt. Azt tapasztaljuk, hogy ez teljesül is, sőt vannak pontok, ahol így jobb állapotba került az útszakasz, mint a munkálat előtt volt – fogalmazott Páll Árpád.
Ezzel párhuzamosan elkezdték a Stadion kazánház összekötését a Kalász negyedivel, de ez nem egyszerű feladat.
– Több mint másfél kilométer vezetéket kell a földbe helyezni, ráadásul van egy-két nehéz szakasz is az útvonalon, mint például a református templom és a BRD bank székháza előtti körforgalom. Meglátjuk, milyen ütemet engedélyez az időjárás, de úgy gondolom, új felásásoknak idén már nem látunk neki, mert nem szeretnék gödröket hagyni a télire – fogalmazott.
Csíkszeredában 2008-tól folyamatosan zajlanak a távfűtési rendszer modernizálási munkálatai, ami a kazánházak összekapcsolásával, s ennek révén egyes fűtőházak kiiktatásával is jár. A városban eredetileg 15 fűtőház üzemelt, jelen pillanatban 6-7 működik, és ha a folyamat végére érnek, ideális esetben 2-3-ra, de maximum 5-re redukálódik a távfűtést és meleg vizet biztosító kazánházak száma.
– Eddig 35-36 millió lejt költöttünk ezekre a munkálatokra, idénre körülbelül 9 millió lejt irányoztunk elő. Ennek 70 százaléka kormányzati forrásból származik, 30 százalékát pedig a csíkszeredai önkormányzat állja – közölte Páll Árpád. Azt mondta, a tervek szerint két-három éven belül teljesen befejezik a csíkszeredai fűtéshálózat modernizálását.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb