Egyelőre még van fűtés Gyergyószentmiklóson

92

Továbbra sincs megállapodás az E-Star fűtés­szolgáltató és Gyer­gyó­szent­miklós ön­kor­mány­zata között. A város a szol­gáltatás átvételén dolgozik, közben olyan megállapodást remél, amely a közösség érdekeit szolgálja. A szolgáltató viszont úgy véli, csak peres úton tudja érvényesíteni követeléseit, a szolgáltatást pedig csupán a befolyó összegek erejéig biztosítja.

Az E-Star már nem lát esélyt a megállapodásra Fotó: Jánossy Alíz

A híresztelésekkel ellentétben még mindig nem született megállapodás Gyer­gyó­szent­miklós önkormányzata és az E-Star között a hőszolgáltatás kérdésében. Ezt a vállalat befektetőihez címzett legfrissebb tájékoztatójában is leszögezi. Mint írják, Hargita megye prefektusának közbenjárására való tekintettel, a befolyó összegek erejéig igyekeznek fenntartani a korlátozott szolgáltatást, de csak addig, amíg a bevételek fedezik a kiadásokat. Megjegyzik, a megállapodásra valós esélyt már nem látnak. Szerintük nyilvánvaló, hogy a város meg tudná oldani a helyzetet, viszont a városvezetésnek ez nem áll szándékában, ezért a vállalat követeléseit peres úton tartja érvényesíthetőnek.
Az ügy kapcsán a városháza is újabb közleményt adott ki. Ebben részletezik, a szerződésfelmondás jogosságának megállapítása érdekében az E-Star által megbízott ügyvédi iroda tett le bírósági keresetet 2016 augusztusában a Hargita Megyei Bíróságon. Ebben a felmondás jogosságának megállapítása mellett 22 millió euró kártérítést is kérnek a várostól. Az ügyben az első tárgyalás időpontját január 25-re tűzték ki, ezért az önkormányzat szerint a szerződésfelmondás jogossága nincs megállapítva. Mint kifejtik, felvették a kapcsolatot minden olyan hatósággal, intézménnyel, amely a problémás helyzet megoldásában hatáskörrel rendelkezik, így például a Közszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC), Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE), belügyminisztérium, prefektusi hivatal, emellett pedig a megyei tanácsosokkal is egyeztettek az ügy kapcsán, bár a megyei önkormányzat csupán finanszírozói szerepet vállalhat, miután a felek megegyeztek. A közlemény szerint az önkormányzat 9 pontban foglalta össze vállalásait a helyzet megoldása érdekében, ezt a szolgáltatónak is elküldték. Állítják, javaslataik azt a célt szolgálják, hogy a mintegy 3500 háztartás megfelelő fűtéshez és meleg vízhez jusson. A város továbbra is nyitott egy megállapodás aláírására, annak érdekében, hogy a kialakult helyzet megoldódjon, viszont a megállapodás csakis olyan vállalásokat tartalmazhat, amely a közösség érdekeit szolgálja – fogalmaz a közlemény. Hozzáteszik, dolgoznak azon, hogy a törvényeket betartva visszavegyék a szolgáltatást, legkésőbb az általuk megjelölt március eleji időpontig.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek