2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Egyelőre készülnek az olimpiára a japánok

Ahogy a világ országainak többségében, úgy Japánban is növekvőben van a koronavírusos fertőzések száma, tegnap például több mint másfél ezerrel nőtt az esetszám. A japán főváros körzetében mától egy hónapig tartó rendkívüli állapotot hirdetnek ki, ám a szervezők szerint ez nem befolyásolja majd az ötkarikás játékokat és az azt követő paralimpia előkészületeit. Mindeközben nőtt az olimpia költségvetése és az eladott jegyek visszaváltása is folyamatos.

A japán szervezők szerint semmi nem befolyásolhatja a tavalyról idénre halasztott Nyári Olimpiai Játékok és az azt követő Paralimpiai Játékok előkészületeit. A tokiói szervezők azt nyilatkozták, a rekordszámú koronavírus-fertőzés ellenére a menetrendnek megfelelően folytatódnak az olimpia előkészületei Tokióban.

A japán fővárosban először ugrott az új fertőzöttek napi statisztikája másfél ezer fölé, tegnap ugyanis 1591 fővel nőtt az esetszám. Szuga Josihide miniszterelnök ma várhatóan rendkívüli állapotot hirdet ki Tokió térségében, amely a hírek szerint egy hónapig tart majd. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ötkarikás játékokkal kapcsolatos szervezőmunka terv szerint zajlik tovább – írja az MTI. A metropoliszban legutóbb tavaly áprilisban hirdettek rendkívüli állapotot, amelyet később az egész országra kiterjesztettek, majd májusban felfüggesztettek, az európai országokban tapasztalt teljes lezárásra azonban nem került sor a pandémia kezdete óta. Megjegyezték, hogy a 127 milliós lakosság nagy része arcmaszkot hord, de az év végi ünnepek alatt komoly zsúfoltság alakult ki a bevásárlóközpontokban és a szórakozóhelyeken, illetve a tömegközlekedés járművein.

Növekvő költségek

A szervezőbizottság ugyanakkor közölte, 22 százalékkal, 15,4 milliárd dollárra nőtt az olimpia rendezési költsége. 2019-ben még 12,6 milliárd dolláros költségvetéssel számoltak, ám az egyéves halasztás 2,8 milliárd dollárral növelte az összeget. Érdekesség, hogy a japán kormány által elvégzett elemzések szerint a hivatalosan nyilvánosságra hozott összeggel ellentétben legalább 25 milliárd dolláros költsége lesz végül az olimpiának, miközben Tokió a pályázat 2013-as elnyerésekor azt jelentette ki, hogy a rendezés 7,5 milliárd dollárba kerül majd. Ez pedig előrevetíti azt a tényt, hogy az olimpiák történetében a tokiói esemény lesz a legdrágább.

Azonban azt is tudni kell, nem mindenki támogatja az idei olimpiát sem Japánban. A szigetország egyik tévécsatornája, az NHK tavaly év végi telefonos közvélemény-kutatásában az 1200 megkérdezett személy 63 százaléka mondta azt, hogy a játékokat ismét halasztani, vagy törölni kellene, és csupán 27 százalék tette le a voksát a rendezés mellett. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint a helyi szervezők korábban azt mondták, az esemény törlésre kerül, ha 2021-ben sem tudják megtartani. A tokiói olimpia törlése viszont a NOB számára jelentene anyagi csődöt, a szervezet már így is költségvetési problémákkal küzd, bevételének 91 százalékát ugyanis szponzorációból, valamint a televíziós közvetítési jogok értékesítéséből nyeri. Az egyes országok olimpiai bizottságai, illetve a nemzetközi sportági szakszövetségek ráadásul szintén számítanak a NOB hozzájárulásaira. Mi több, hat hónappal a tokiói esemény után kezdődne a pekingi téli olimpia – 2022. február 4-én –, és a tokiói játékok szponzorációs, illetve tv-közvetítési díjakból befolyó összeget kellene szétosztania a NOB-nak a sportági szövetségek között a felkészülésre és részvételre. 

Egyébként arról sincs még végleges döntés, hogy lehetnek-e nézők a tokiói olimpián és paralimpián, a japánok pedig közel egymillió belépőjegy árát igényelték már vissza. A szigetországban 2019-ben kezdték árusítani a belépőket, amelyből 4,45 millió Japánban talált gazdára. Az olimpia halasztását követően a szervezők úgy döntöttek, 2020. novemberében aki igényli, annak visszaváltják a belépőjét, a felajánlással pedig éltek a japánok, összesen 810 ezer jegynek a visszavásárlását kérelmezték.

A nyári olimpiát 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik, a paralimpiát augusztus 24. és szeptember 5. között tartják Tokióban.HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,338RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb