Egyelőre jól telelnek a méhcsaládok

Udvarhelyszék

48

Enyhén, kedvezően telt a tél, így egyelőre nem számítanak jelentős téli állományveszteségekre az udvarhelyszéki méhészek. Akik viszont az őszi atkagyérítési kezeléseket elhanyagolták, már biztosan megbánták.

Hófödte kaptárok. Örvendenek az enyhébb télnek az udvarhelyszéki méhészek

Méhészeti szempontból egyelőre biztatóan telt a tél az udvarhelyszéki méhtartóknak. Normális volt, hiszen Udvarhelyszéken nem mértek extrém alacsony hőfokokat, a legalacsonyabb hőmérséklet –13 Celsius-fok volt. Ez ideális volt a családok számára, probléma nélkül teleltek a méhek, éppen ezért Ádám József, az udvarhelyszéki Örösi Méhészegylet elnöke nem hiszi, hogy nagy veszteséggel kellene számolniuk a méhészeknek. Mint fogalmazott: ősszel már kiderült, hogy mekkora pusztulást okozott az, ha valahol nem megfelelően végezték az atkák elleni védekezést. Igazából a téli veszteség mértékét még nem lehet tudni – mondta Ádám József.
Bár Udvarhelyszéken voltak már enyhébb napok, a méhek még a kaptárakban maradtak, és ez jól is van így – hangsúlyozta a szakember. A tavasz közeledtét viszont már érzik: február közepe körül elindult a fiasítás, megtörténtek a tisztító repülések, nőtt a családok élelmiszer-fogyasztása, de méheket legkorábban kecsegtető növényekről virágporhordást még nem tapasztaltak. Ádám József úgy véli, méhészeti szempontból az lenne a legjobb, ha március elején még maradna a hűvös, de jelentős fagyok nélküli időjárás.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek