csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Egyelőre csend van

Több szálon is kivizsgálás indult a székelyudvarhelyi Református Diákotthonból utcára tett diáklány ügyében. A szülők az ügyészégnél, majd a Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnál is feljelentést tettek. A Városháza közleményt adott ki, a Református Egyházkerület pedig átfogó jelentést kért a történtekről, annak elemzése után foglal majd állást. Közben pedig egykori és jelenlegi bentlakók azt állítják, hogy az esetről a médiában megjelent kép nem feltétlenül felel meg a valóságnak.

Mint lapunkban is megírtuk, a téli vakáció utáni első tanítási napon Dobai László, a Református Diákotthon Alapítvány (RDA) vezetője a késő délutáni fagyban az utcára tette a 16 éves L. D.-t, miután a lány egy éjszakát már a bentlakásban töltött. Az ok: hiányzás a minden bentlakó számára kötelező csendes napokról. A Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tanulója orvosi igazolással próbálta bizonyítani, hogy betegség miatt maradt távol, amit az igazgató nem fogadott el. Az ügy nagy port kavart fel.

Történt-e jogsértés?
Az apa, Lőrincz Sándor feljelentést tett az ügyben a székelyudvarhelyi ügyészségen és a helyi rendőrségnél, kiskorú veszélyeztetése miatt, később – miután az RDA nyilatkozatban hozta nyilvánosságra álláspontját, amelyben teljes terjedelemben használják a lány nevét, és fényképet is mellékelnek – a Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnál is, kiskorú jogainak megsértése miatt.
Megkerestük az édesapát, érdeklődve, mi történt azóta az ügyben. Lőrincz Sándor elmondta, egyelőre egy hatóságtól sem keresték őt meg.
– Nagyjából már befejezettnek tartom az ügyet, a harangokat megkongattam, aki akarja, még húzza, én befejeztem Dobai Lászlóval a csatát. A kislányom már jó helyre került, neki most már csak felejtenie kell. Ha hívnak a hatóságok, megyek, de egyelőre csend van – tájékoztatott Lőrincz Sándor, a bentlakásból fura körülmények között kitett 16 éves lány édesapja.
A szülő nem tagadja, hogy lánya a decemberi csendes napok idején (miközben nemcsak a bentlakásból, hanem az iskolából is hiányzott) valóban részt vett egy, tanulmányi előmenetele, jövője szempontjából fontos nemzetközi versenyen, de akkor is beteg volt. Az RDA fentebb már idézett nyilatkozatában az ezen az eseményen készült fotót használta.
– A szülők beleegyezése nélkül nem szabad nyilvánosságra hozni egy kiskorú adatait – szól a hatályos jogszabály. A szülői feljelentés nyomán a Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság hivatalból megindítja az eljárást – tudtuk meg Elekes Zoltántól, az intézmény vezetőjétől. – Megalakult a szakemberekből álló bizottság, amely a héten el is kezdi a kivizsgálást, szóba állnak minden érintett féllel. De bármire is derüljön fény, a Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnak ebben az esetben nincs közvetlen büntetési hatásköre, nem indíthat fegyelmi eljárást, nem rendelheti el a bentlakás bezárását. Ha jogsértést találunk, akkor azt jelentenünk kell a rendőrségnek – közölte Elekes Zoltán igazgató.

Jelentést vár az egyház
Néhány nappal az eset után a polgármesteri hivatal is kiadott egy közleményt, amelyben egyrészt kijelentik, a városvezetés elfogadhatatlannak tartja, hogy az iskolaváros múltjára és jelenére méltán büszke Székelyudvarhelyen ilyen esetek előforduljanak, másrészt felkérik a Református Egyházkerületet és az RDA vezetőségét, hogy közös bizottság felállításával tisztázzák a felmerült kérdéseket. A múlt hét végén megfogalmazott kérdésünkre, miszerint elkezdte-e munkáját a bizottság, azt a választ kaptuk, hogy forduljunk Kató Bélához, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökéhez.
Az egyházi elöljáró azzal kezdte, hogy egyelőre nem mondhat semmit, de jelentést kért a történtekről. A püspök kifejtette, hogy az RDA önálló jogi személy, nem tartozik az egyház kebelébe. Ugyanakkor azoktól az egyesületektől, alapítványoktól, amelyek elnevezésükben valamilyen módon használják a református nevet, elvárnak egy nyilatkozatot, hogy vállalják-e vagy sem a református identitást. Továbbá azt, hogy a Református Egyházkerület által delegált küldöttet fogadják el kuratóriumuk tagjaként, és egyezzenek bele az éves vagy alkalomszerű pénzügyi audit elvégzésébe. Az RDA kuratóriumában Juhász Ábel egyházkerületi aljegyző, telekfalvi lelkipásztor az egyházkerület küldötte, és a püspökség őt bízta meg a történtekről szóló jelentés elkészítésével. Határidőt nem szabtak, a jelentés még nem került Kató Béla kezéhez, aki csak annak birtokában fogalmazza majd meg álláspontját.
– A jelentésben foglaltak mérlegelése után hozunk majd döntést: engedjük-e azt, hogy a bentlakás a jövőben is hozzánk tartozónak vallja magát mint református diákotthon, vagy pedig ezt visszavonjuk. Mi semmi egyebet nem tudunk tenni, fegyelmi büntetést sem hozhatunk, mert az RDA különálló jogi intézmény – jelentette ki Kató Béla püspök.

Érdemi párbeszédet kérnek a bentlakók
Időközben egykori és jelenlegi bentlakók nyilatkozatot fogalmaztak meg az RDA körül kirobbant botrány kapcsán, amit petícióként is nyilvánosságra hoztak, és amelyet január 17–20. között 139-en írtak alá. Ebben annak a véleménynek adnak hangot, hogy szerintük az RDA-ról és Dobai László intézményigazgató munkásságáról a médiában „forgalmazott” kép sok ponton sarkított és torz. A sajtótól az ügy tisztázásához való hozzájárulást, az érdemi párbeszéd kialakulásának segítését kérik.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,236RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb