2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Egyedülálló műfajt teremtett a szabadegyetem

Egyedülálló műfajt teremtett az idén 30 éves Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos), amikor ötvözte a szabadegyetemi és a fesztiváljelleget – mondta a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke tegnap, a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh Zsolt elmondta: a július 23. és 28. között tartandó rendezvény idei mottója – Egy a tábor – egyrészt erre a műfajteremtésre, másrészt a nemzeti összetartozásra utal. A mottó politikai üzenete, hogy az elmúlt 30 évben általánossá vált Magyarországon a nemzeti összetartozás tudata.
Kiemelte: nemcsak a tábor, a rendszerváltás is 30 éves idén. Tus­ványos „rendszerváltó intézmény”, és azért is sajátos, mert a közép-európai rendszerváltó intézményeket általában elsöpörte a történelem.
Tusványos és a rendszerváltozás olyan szereplői, mint Orbán Viktor vagy Tőkés László, akik a mai napig aktívan szerepet vállalnak a politika formálásában, jelképezik, hogy „van lehetőségünk, hogy kezünkbe vegyük, irányítsuk a sorsunkat”. Ezt sikerült bizonyítani az elmúlt években a nemzetpolitikában.
Németh Zsolt elmondta: idén 30 éves a közép-európai összetartozás gondolata is, hiszen 1989-ben Kézdivásárhelyen vagy Sepsiszentgyörgyön már hangsúlyosan megjelent ez a gondolat. Hozzátette: a 30 éve épülő közép-európai együttműködés ma látványos eredményeket ér el, még ha egyes nacionalista csoportok ellene dolgoznak is.
Úgy fogalmazott: „sokkal több a közös érdekünk, mint az, ami elválaszt bennünket”, ezért egyrészt nagyfokú türelemre van szükség a magyar politika részéről, másrészt „határozott kiállásra az alapvető érdekeink, különösen a külhoni magyarok érdekei mellett”.
A szabadegyetem témái között említette az európai újraegyesülés 30 éves folyamatát is, kifejtve: „érdekeltek vagyunk” az európai integrációban, ugyanakkor e folyamat középpontjában a nemzeti identitások, az alkotmányos hagyományok tiszteletben tartása és a nemzeti szuverenitások biztosítása kell hogy álljon.
Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy Tusványos „titka” következetes állandósága, ugyanakkor megújulni tudása. A szabadegyetem szervezői az elmúlt 30 évben mindig megtalálták az „éppen forró” témákat és teret, fórumot biztosítottak a megvitatásukhoz. Megjegyezte: a szervezők mindvégig fontosak tartották a magyar–magyar párbeszéd mellett a magyar–román párbeszédet, és nem rajtuk múlt, hogy ez az utóbbi években háttérbe szorult. Hozzátette: sosem mondtak le arról, hogy megteremtsék a párbeszéd lehetőségét.
Tárnok Mária, a rendezvény magyarországi főszervezője, a Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke ismertette: 28 sátorban és négy külső helyszínen lesznek előadások. Összesen több mint 400 programmal készülnek, a szervezésben pedig 270 ember vesz részt.
Az idei táborban külön hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre: tartós sörös-, boros-, pálinkáspoharakkal és különféle promóciós anyagokkal is készülnek – mondta.
A rendezvény nagyszínpadán fellép mások mellett a Magashegyi Underground, a Quimby, Nagy Feró és a Beatrice, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs bandája és a Kiscsillag, az Anna and the Barbies és a Bagossy Brothers Company, az Intim Torna Illegál és Ákos.
A részletes program megtalálható a tusvanyos.ro honlapon.

MTI

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb