Egyedülálló lehetőség környezettudatos civileknek

Zöldövezet program tizennegyedszer

334

Meghirdette a 14. Zöldövezet programot tegnap Csíkszeredában a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány. A civil szervezetek és magánszemélyek február végéig pályázhatnak a mintegy 700 ezer lejes keret erejéig a városi zöldövezetek kialakításáért, illetve a természetvédelmi területek népszerűsítéséért járó támogatásokra. A tegnapi eseményen egyúttal díjazták is az év legjobb pályázatait.

Camelia Ene és Potozky László. Eredményes évet zártak, megismételnék Fotók: László F. Csaba

A sajtóeseményen Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója elmondta: az elmúlt 13 évben a Zöldövezet programtól 569 környezetvédelmi projekt nyert támogatást közel 7 millió lej értékben, amelyeken több mint 219 ezer személy vett részt, főleg gyerekek és fiatalok. A városokban eddig több mint 485 ezer négyzetméternyi területen 78 825 cserjét és fát, valamint 82 181 virágot ültettek el. A program védett területeket népszerűsítő részében országszerte 1057 környezetvédelmi nevelési tevékenységet és 123 Junior Ranger tábort szerveztek, valamint 101 új tanösvényt hoztak létre.
A tegnapi programindítón adták át a Zöldövezet díjakat azoknak, akik a legeredetibb ötletekkel álltak elő tavaly: a craiovai ANYA Alapítvány, valamint a brassói ProPark Alapítvány részesült elismerésben.

Tavalyi eredmények
Potozky László, a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója ugyanakkor elmondta: a program tavalyi kiírása a korábbiaknál is jobban sikerült. 2018-ban 47 pályázat kapott támogatást összesen 645 725 lej értékben, az érintett projektek rendezvényein, eseményein több mint 16 ezren vettek rész. Összesen 11 939 négyzetméter zöldterületet újítottak fel vagy hoztak létre, valamint 2108 fát, cserjét és 4842 virágot ültettek el. A természetvédelmi területeket népszerűsítő programrész keretében hét tanösvényt jelöltek ki és hoztak létre, továbbá 15 Junior Ranger tábort és 183 környezettudatos magatartásra nevelő oktató tevékenységet szerveztek.
Idei célkitűzések
Az alapítvány vezetője ugyanakkor bejelentette: idén 696 ezer lejt bocsátanak civil szervezetek rendelkezésére környezetvédelmi elképzeléseik megvalósítására. A pályázatok beküldésének határideje február 28. Városi zöldövezetek csinosítására legfeljebb 10 ezer lejre pályázhatnak – ezer lejjel többre, mint tavaly volt –, a természetvédelmi területek népszerűsítésére pedig akár 20 ezer lej támogatást is nyerhetnek. Ezúttal is jutalmazzák a legjobb projekteket, mindkét kategóriában 10 ezer lejes díjat lehet nyerni.

Hiánypótló, mert máshol nincs pénz
A szervezők kérésünkre rendelkezésünkre bocsátották a sikeresen pályázó civil szervezetek nevét tartalmazó listát, köztük több székelyföldi, azon belül Hargita megyei szervezet nevét megtaláltuk. Kérdésünkre Potozky László elégedetten nyilatkozott tevékenységükről. Mint kifejtette: Székelyföldön mindig is voltak nagyon eredményes zöld civil szervezetek, akad köztük olyan is, amelyik országos szinten élenjárónak számít. Például ha madárvédelemről van szó, akkor talán nincs is jobb az országban a Milvus csoportnál, míg önkéntesek bevonásában éveken keresztül élen járt a Zöld SzékelyFöld Egyesület – fejtette ki Potozky. Ugyanakkor Gyergyóvidéken és Háromszéken is akadnak tevékeny civil szervezetek. A gondot igazából az jelenti, hogy nem léteznek források környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek számára, a korábbi támogatások, alapok vagy eltűntek vagy visszaszorultak.
– Kormányzati forrás egyáltalán nincs, az uniós alapok a kisebb civil szervezeteknek nem fekszenek – mutatott rá az alapítvány vezetője. Mint részletezte: a társfinanszírozási elvárások, az uniós források elszámolásával járó bürokrácia a néhány főt foglalkoztató civil szervezetek számára sok esetben akkora terhet jelentenek, hogy maga a Polgár-Társ Alapítvány is csak nagyon ritkán fordult támogatásért uniós alapokhoz. A Hargita Népe kérdésére elmondta: ilyen értelemben is hiánypótló a Zöldövezet program, amelynek éppen az az egyik erőssége – a viszonylag alacsonyabb elnyerhető összegek dacára –, hogy ténylegesen hozzáférhetnek a kisebb civil szervezetek is. Minimális bürokráciával jár a pályázás, majd az elbírálás után nagyon gyorsan, 5-6 hónap alatt le is jár a program.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek