Egyedi, magyar és keresztény misztériumjáték

Hazatért a Csíksomlyói Passió

577

Mintegy 25 ezren voltak kíváncsiak szombat este a Kis- és Nagy-Somlyó közötti hegynyeregben a budapesti Nemzeti Színház által rendezett Csíksomlyói Passió című előadásra. A fellépők és készítők előzetes félelmei szerencsére nem igazolódtak be, zavartalan és kellemes időjárási körülmények között mutathatták be – bevallásuk szerint – a színház történetének egyik legnagyobb szabású előadását.

Korbácsütések után töviskoszorú. Jelenet a nagyszabású színpadi műből Fotók: László F. Csaba

A Csíksomlyói Passiót már hosszú ideje nagy sikerrel játsszák Budapesten. A háromórás darabot stúdióelőadás jelleggel adják elő, vagyis a közönség kifejezetten közel ül a színészekhez. A Csíksomlyóra elhozott darab azonban ennek szöges ellentéte volt, hiszen a rendező, Vidnyánszky Attila és munkatársai a Hármashalom-oltárhoz, illetve a nyeregben található térhez igazították az előadást úgy, hogy még két színpadot építettek, illetve az azok közötti füves területet is kihasználták. A játékidőt kétórásra rövidítették.
A látványos előadás naplementében kezdődött, a misztériumjátéknak is beillő táncos, zenés, prózával tűzdelt darabhoz az égiek is hozzárendelték az igazán ünnepélyes díszvilágítást. Tizenhat színész, 148 táncos, 50 fős gyermekkórus és hat zenész közös produkcióját láthatta a több ezer néző.


A Jézus szenvedéstörténetét székely népi elemekkel gazdagító előadáshoz a népi imádságok mellett, a csíksomlyói iskoladrámák szövegét, Szőcs Géza Passió című művének egyes részleteit használták fel, ugyanakkor az előadás különleges színfoltjai voltak Berecz András énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész meséi, amelyekben Jézushoz és Szűz Máriához kötődő népi történetek alapján adott magyarázatot egyes állatok és növények eredetére.


Az eredeti, nemzeti színházi darabban játszó ismert színészek mellett Pilátus szerepében láthattuk Molnár Leventét, a csíkszeredai származású világhírű operaénekest. Az előadást megelőző napokban úgy nyilatkozott: kihívás lesz számára a Csíksomlyói Passióban való fellépés, hiszen sok prózai szerepet kapott, de azért baritonját is megcsillogtatta szombat este.
A Csíksomlyói Passió a székely népi énekek, illetve a népviseletbe öltözött táncosok előadása mellett azért is volt igazán magyar, mert a darab végén – amikor Jézus megbízza az apostolokat, hogy menjenek el a világ minden tájára, és hirdessék az evangéliumot – Péter apostol a magyar kultúra nagyjain és a fontos történelmi eseményeken keresztül rajzol képet a magyarság és a kereszténység viszonyáról.


Az előadás végén a Régi magyar himnuszt – vagyis a Boldogasszony Anyánk című dalt – énekelték el a színészek és a közönség, ezt követően pedig elhangzott a Himnusz és a Székely himnusz is. A tömeg meghatódottan, és minden bizonnyal lelkiekben feltöltődve vonult le a nyeregből.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek