Egy szelet a hatalmas életműből

Orbán Balázs keleti utazásai

161

Százkilencven évvel ezelőtt Lengyelfalván indult az a rendkívül sokrétű, színes, kalandos életpálya, amit Orbán Balázs magáénak tudhatott. Bizonyára sokan tisztában vagyunk vele, hogy Székelyföld halhatatlan leírója távolabbi tájakat is megismert, és a Haáz Rezső Múzeumban látható rendhagyó kiállítás keleti utazásaiba enged betekintést. Ez a tárlat lesz az alapja a Szejkefürdőre tervezett Orbán Balázs-emlékközpontnak.

Formabontó kiállítás a múzeumban. A majdani emlékközpont előfutára Fotó: Asztalos Ágnes

A vasárnap délután útjára indított tárlat jó példa egy kulturális intézmény és egy kulturális vállalkozás közötti együttműködésre: a kiállítás a múzeum és a Székelyföldi Legendárium közös munkája – jelentette ki elöljáróban Miklós Zoltán múzeumigazgató.
Mint már lapunkban is írtunk róla, a Legendárium báró Orbán Balázs egykori szejkefürdői birtokán elkezdte a Mini Erdély Park létrehozását, amelynek egyik eleme az Orbán Balázs-emlékközpont lesz. Miklós Zoltán elmondta azt is, hogy mivel Orbán Balázshoz köthető tárgy nem létezik, más módszerekkel kell megteremteni az emlékezés, a bemutatás, az életben tartás légkö-
rét. Az Utazás Keleten megoldotta ezt a feladatot, és a múzeum után a tárlat az emlékközpontba költözik majd.

Több ezer éves tárgyak a sírkamrában
A fiatal báró 1846-ban utazott Konstantinápolyba (ma Isztambul), megismerni onnan származó édesanyja szülőföldjét, örökségét, majd felkereste a Közel-Keletet, járt Egyiptomban, a Szentföldön, bejárta Kis-Ázsiát, a görög szigetvilágot. 1859-ben tért haza, Predealon lépte át a monarchia határát. Úti élményeit később a hatkötetes Utazás Keleten című könyvben összegezte. A formabontó kiállítás a későbbi nagy székelyföldi utazó „világvándor” oldalát mutatja be – jegyezte meg a megnyitón Kápolnási Zsolt történész.
A látogató narrációkon, korabeli térképek, metszetek felhasználásával készült projekciókon, infografikán követheti végig Orbán Balázs felfedező útját, majd egy egyiptomi sírkamrában találja magát. Itt tekinthetők meg azok az apró tárgyak, amelyeket maga Orbán Balázs küldött haza az Erdélyi Múzeum Egyletnek (EME), és ma az Erdélyi Történeti Múzeum tulajdonában vannak.


Szász Hunor, a kiállítás kurátora elmondta, hogy ezek a legrégebbi tárgyak, amelyeket az udvarhelyi múzeumban kiállították: 2500 éves istenszobrok, sírba helyezett tárgyak láthatók a tárlókban, egy egyiptomi szarkofág társaságában – ami igazából itt, a múzeumban készült rekonstrukció. Orbán Balázs maga is felfedezte a piramisokat, ennek a hangulatát kívánja megidézni, illetve az eredeti tárgyakat élvezhető kontextusba helyezni a sírkamra-szarkofág múzeumi „installációja”.
A kiállításon az említett szakemberek mellett még Gidó Csaba történész dolgozott, a digitális elemek a Székelyföldi Legendárium stúdiójában készültek. A kurátor inkább érdeklődő felnőtteknek ajánlja a tárlat megtekintését, bár – főleg az egyiptomi rész – gyerekek számára is élvezetes lehet. Annál is inkább, mivel olyan izgalmas dolog is kipróbálható, minthogy valaki bepötyögi érintőképernyőn a saját nevét, és kinyomtava megkapja azt hieroglifákra „lefordítva”. Az Utazás Keleten című kiállítás május végéig tekinthető meg a Haáz Rezső Múzeumban.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek