Egy szakma, amire mindig van igény

Tanulj közgazdásznak Csíkszeredában!

1 971

Ha még nem sikerült eldöntened, melyik egyetemre, milyen szakra jelentkezz, Tánczos Levente-József, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Üzleti Tudományok Tanszékének oktatója ajánlja a gazdaságtudományokat. Megtudhatod, milyen képzés folyik karunkon, milyen szakember válhat belőled tanulmányaid elvégzése után, hol van igény a szakmára.

– Milyen szakok (alapképzés és mesterképzés) tartoznak a tudományterülethez?

– Alapképzéshez tartozik az Agrár- és élelmiszeripari gazdaság szak, az Általános közgazdaság szak, a Gazdasági informatika szak, a Könyvelés és gazdálkodási informatika, valamint a Marketing szak. Mesterképzésen elérhető az Alkalmazott közgazdaságtan és pénzügy, illetve a Vezetés és szervezés szak. A gazdasági szakokon majdnem 250 helyet hirdetünk meg évente, amelynek több mint fele ingyenes. Ha a pontos számokra is kíváncsiak vagytok, akkor ajánlom figyelmetekbe a naprakész honlapunkat, ahol ez az információ is megtalálható: http://csik.sapientia.ro/hu/helyek-szama.

– Milyen főbb tantárgyak tartoznak a különböző szakokhoz?

– Elsősorban a gazdasági tárgyak képezik a fő vonalat. Az alapképzés első felében mindenki alapozó közgazdasági tárgyakat tanul, menedzsmentet, marketinget, pénzügyet, statisztikát és természetesen matematikát is. A képzés második felében a szaktárgyak átveszik a domináns szerepet, minden szaknak megfelelően. A mesteri képzéseinken pedig a szervezetvezetéshez kapcsolódó tárgyak vagy a pénzügyek vannak túlsúlyban, a szak profiljának megfelelően. A tárgyak részletes listája megtalálható a honlapon, az érdeklődők a teljes tárgylistát végig tudják böngészni.

– Mindegyik szak akkreditált?

– Most már a Gazdasági informatika szakunk is megkapta az akkreditációt, így minden szakunknak akkreditált a státusza.

– Kiknek ajánlaná? Kiknek érdemes ezt a tudományterületet választani?

– Azok számára ajánlom, akik kíváncsiak, hogy hogyan működnek a gazdasági folyamatok, hogyan befolyásolhatók, hogyan lesz egy fizikai vagy akár szellemi termékből a folyamat végén pénz, és abból hogyan lesz újabb, akár jobb, szebb termék. De akár azoknak is érdekes lehet, akiket egy egész megye, régió vagy ország gazdasága érdekel. Egy vállalaton belül nagyon sok típusú gazdasági/üzleti folyamat van, amelyek különböző szakértelmet igényelnek, de a mi képzési kí­nálatunkban, mondhatni, szinte a teljes paletta megtalálható, hisz a könyvelés, az értékesítés, a marketing, a pénzügy, a menedzsment, szervezetvezetés és szervezés, az informatika mind-mind része a képzési kínálatunknak.

– Egy friss diplomás közgazdász az alap- és/vagy mesterképzés elvégzését követően milyen pozíciókban helyezkedhet el a munka mezején?

– Nagyon széles a skála, amelyek közül választhat, de ez több szakmára is jellemző a mai gazdasági környezetben. Ha mindenképp szeretnénk egy felsorolást, akkor lehet közgazdász, gazdasági elemző, bankár, könyvelő, marketinges, kontroller, vállalati pénzügyes, piacelemző, vállalkozó, programozó, informatikus, tanácsadó, tanár és még sorolhatnám. A jelen gazdasági helyzetben a hallgatón múlik, hogy milyen irányt választ, illetve főként, hogy mennyire tudatos az egyetemi évek alatt, és milyen irányban végez akár plusztevékenységeket, szakmai gyakorlatokat.

– Ön szerint szükség van közgazdászokra Székelyföldön vagy akár az ország többi régiójában?

– Természetesen én azt mondom, hogy van, egyrészt mert én a világ ezen szeletét látom jobban. A közgazdászokra minden iparágban, minden vállalatnál, illetve a közigazgatási területen is szükség van. A legjobb szakemberekre mindig és minden területen szükség van és lesz, nincs ez másként a közgazdászokkal sem. Hallgatóink az egyetemen megkapják az alapképességeket és a lehetőségeket, hogy kiválóvá váljanak, de a saját hozzájárulásuk semmiképp sem elhanyagolható ebben a folyamatban.

– Egy közgazdász Székelyföldön vagy inkább az ország többi megyéiben, régióiban tud jobban elhelyezkedni?

– Az ország, a régió munkaerőhiánnyal küzd, mindenhol keresik, és nagyon értékelik a jó szakembereket. Természetesen egy nagyobb városban több lehetőség közül választhat a fiatal szakember, de Székelyföldön is megtalálhatja a számításait, ha úgy dönt, hogy megszerzett tudását itthon szeretné kamatoztatni, és a kapott talentumait szülőföldje érdekében akarja használni.

– Miért éppen Csíkszereda? Miért érdemes itt továbbtanulni? Milyen lehetőségeket kínál az egyetem és a város?

– Mert Szereda egy jó hely! Az egyetemről és a városról is azt gondolom, hogy ideális színhelye a fejlődésnek. A sport, kultúra vagy társasági élet számára is megvannak a lehetőségek, ugyanakkor a város vagy az egyetem otthonos hangulata nem vonja el a figyelmét a tanulni vágyóknak, sőt támogatja azt. Az egyetemen a tanárok és a diákok kapcsolata közvetlen, nagyon sok a hallgatók számára elérhető ösztöndíj, utazási lehetőség, verseny, amelyek mind lehetőséget adnak a kiemelkedésre, fejlődésre. Egy nagyobb egyetemen sokkal több erőfeszítésbe kerülhet a különböző ösztöndíjak, utazási lehetőségek megszerzése, mint itt, Csík­szeredában.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.