Egy meccslabda leadva

Kiélezett párharc, csíki vereség a bajnoki cím kapujában

323

Úgy várhatta a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata a román bajnoki döntő ötödik mérkőzését, hogy amennyiben azt megnyeri saját közönsége előtt, akkor bezsebeli a bajnoki címet. Nem így történt, és egy meccslabdát leadtak a Brassói Coronával szemben egy olyan mérkőzésen, amelyen a két fehérorosz játékvezető hazai szemszögből igencsak szabadjára engedte a meccset. Folytatás holnap Brassóban.

Saját közönsége előtt szerette volna megszerezni a bajnoki címet a Sportklub

Négy mérkőzés után összesítésben 3–1-es vezetésre tett szert a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata a Brassói Coronával szemben a román bajnoki döntőben, és úgy léphetett jégre a párharc ötödik találkozóján, hogy a 2012/2013-as idényt követően újfent bajnok lehet.
A két győztes hazai összecsapást követően ugyanis Brassóban sikerült egy meccset megnyernie a Sportklubnak. A döntő harmadik mérkőzésén egy végig kiegyenlített találkozót még a hosszabbítás 74. percében elveszítettek, hogy másnap csattanós válasszal lépjenek elő. A Leo Gudas–Hozó Levente edzőpáros tanítványai 10–1-re nyertek.
Az ötödik meccsen a Brassó minden esélye abban rejlett, a fentiek tükrében, hogy minél távolabb tartsa kapujától a kék-fehéreket, míg elöl minden pozícióból tűz alá vegyék Onodi kapuját. Ezt is tették. Keményebben álltak bele a meccsbe, mezőnyfölényre tettek szert, majd a nyolcadik percben a vezetést is megszerezték. A Sportklub nem igazán tudott kijönni a szorításból, és ehhez egy rossz cserét követő emberelőny kellett. Ekkor sikerült ritmust váltani, a fórt ugyan nem sikerült értékesíteni, de a 17. percben Szcsasztlivij egyéni villanása egyenlítést ért. Az előnyhöz is közel járt a Sportklub, de Fodor az utolsó másodpercekben nagy helyzetet hagyott ki.
A második felvonásra – az elsővel ellentétben – kiegyenlítettebb lett a játék képe. Mindkét csapat leszűkítette a területeket, kevesebb hely maradt a csatárok előtt, és ha el is jutottak a kapukig, akkor Onodi, illetve Tőke tette a dolgát.
A záró játékrészt a lehető legrosszabbul indították a kék-fehérek, hiszen Filip távoli lövésénél nem voltak résen, és lecsorgó pakkra Walls csapott le, visszaszerezve a vezetést a vendégeknek. A gól után azonnal válaszolhatott volna a Sportklub: Salló lövése ugyan átcsorgott Tőkén, de az utolsó pillanatban menteni tudtak a vendégek. A következő érdemi akció pedig egy újabb vendégtalálatot hozott, amikor Tranca volt eredményes egy újabb kipattanót követően. Leo Gudas–Hozó Levente fiai igyekeztek előremenni, de a Corona jól védekezett, minden apró trükköt bevetettek az eredmény tartására, és ezek a trükkök hiába súrolták több alkalommal a szabályosság határát is akár, ha épp nem ment túl rajta, de a játékvezetők minden fölött szemet hunytak. Ennek ellenére egy szép akció végén, a hajrához közeledve Brnak révén összejött a szépítés, de közelebb már nem sikerült zárkóznia a hazai csapatnak.
A párharcban a Sportklub egy meccslabdát így leadott, de csütörtökön Brassóban korrigálhatja ezt.

Először a MAC
A MAC Budapest nyerte a jégkorong Erste Ligát, miután a finálé szombati, ötödik mérkőzésen hazai pályán hosszabbítás után 3–2-re legyőzte a címvédő DVTK-t, és ezzel 4–1-re megnyerte a párharcot. A középszakaszt az élen záró MAC Budapest 2015-ben csatlakozott az akkor még MOL Liga nevet viselő sorozathoz, s az elmúlt két kiírás ezüstérmét cserélte most aranyra. Majoross Gergely vezetőedző együttese egyúttal megszerezte a magyar bajnoki címet is, ez legutóbb 1997-ben a Ferencvárosnak sikerült fővárosi csapatként.
A szeptemberben kezdődött szezonban kilenc klub indult az Erste Ligában: a MAC Budapest és a DVTK Jegesmedvék mellett az SC Csíkszereda, a Brassói Corona, a Dunaújvárosi Acélbikák, az EV Vienna Capitals, a Fehérvári Titánok, a Ferencváros és az Újpest.
Az idény legjobb kapusa Adorján Attila (DVTK Jegesmedvék), legjobb védője Scott Macaulay (MAC Budapest), legjobb csatára Pjotr Szcsasztlivij (SC Csíkszereda) lett, míg a finálé legértékesebb játékosának (MVP) Bálizs Bencét (MAC Budapest) választották.

 

Román bajnokság, döntő

3. mérkőzés: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub 2–1 – hosszabbítás után (1–0, 0–0, 0–1, 1–0) /R. Gliga (6., 74.), illetve Szcsasztlivij (42.)/.
4. mérkőzés: Brassói Corona – Csíkszeredai Sportklub 1–10 (1–4, 0–2, 0–4) /Trancă (18.), illetve Szcsasztlivij (2.), Valchar (4., 18.), Taratuhin (9., 41.), Antal Zs. (37.), Farkas (39.), Fabus (42.), Fodor (51.), Brnak (54.)/.
5. mérkőzés: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona 2–3 (1–1, 0–0, 1–2) /Szcsasztlivij(17.), Brnak (54.), illetve Macmillan (8.), Walls (41.), Tranca (46.).
A párharc állása: 3–2 a Sportklub javára.

Román bajnokság, kisdöntő

3. mérkőzés: Bukaresti Steaua – Gyergyó­szentmiklósi Progym 3–10 (1–5, 1–4, 1–1) /Afa-
naszev (6.), Grigori (12., 60), illetve Csergő (6., 10.), Bucsenko (7., 24., 59.), Barabás (7.), Nyerges (15.), Nimenko (23.), Novak (29.), Ferencz-Csibi (39.)/.
4. mérkőzés: Bukaresti Steaua – Gyergyószentmiklósi Progym 2–7 (1–0, 0–5, 1–2) / Kicsa (8.), Creangă (48.), illetve P. Boriszenko (26.), Csergő (34.), Sára (35.), Daradics (37.), Nyerges (38.), Bucsenko (48.), Nimenko (53.)/.
5. mérkőzés: Gyergyószentmiklósi Progym – Bukaresti Steaua 1–6 (1–1, 0–4, 0–1) /Kozma (19.), illetve Janisevszkij (13., 36.), Bocu (24., 30.), Creangă (26.), R. Timaru (52.)/.
A párharc végeredménye: 3–2 a Steaua javára

Erste Liga, döntő

5. mérkőzés: MAC Budapest – DVTK Jegesmedvék 3–2 (1–1, 1–0, 0–1, 1–0) – hosszabbítás után /Bodó (19.), Terbócs (28.), Dudás (64.), illetve Kulmala (10.), Berta (58.)/.
A párharc végeredménye: 4–1 a MAC javára.

Darvas Attila

A cikk a Hargita Népe április 4-i számában jelent meg.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.