Egy lépéssel közelebb a kifizetéshez?

Növénytermesztési és állattenyésztési támogatás

543

Nem alkotmányellenes a 2019-es költségvetési törvény, ami jó hírként szolgál azon gazdálkodók számára, akik a tavalyi növénytermesztési és állattenyésztési kiegészítő támogatások kifizetésére várnak. A hazai büdzséből finanszírozott támogatások folyósításához ugyanis elfogadott állami költségvetésre van szükség.

Költségvetés-elfogadási huzavona hátráltatja a szántókra járó kiegészítő támogatást

Egy lépéssel közelebb kerültek a kifizetéshez a hazai költségvetésből finanszírozott mezőgazdasági átmeneti támogatási (ANT) jogcímekből pénzre váró növénytermesztő és állattartó gazdák, miután tegnap az alkotmánybíróság elutasította Klaus Johannis államfő 2019-es állami költségvetési törvény ellen benyújtott kifogását. A növénytermesztőknek szóló hat és az állattartóknak szóló három ANT-s jogcím folyósításához – mint ismert – elfogadott költségvetésre van szükség.

Március végéig utalhatják a pénzt
Nemcsak a gazdák, de a támogatások folyósítása érdekében a 2019-es állami költségvetés hivatalos elfogadására vár a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) is. Haschi András, az APIA Hargita megyei vezetője úgy véli, ha az országnak végre lesz költségvetése, indulhat a kifizetés, így az ANT-s támogatási összegek március végén megjelenhetnek a támogatásra jogosult gazdák bankszámláin. A szakértő emlékeztetett: ismertek a támogatási jogcímekre szánt keretösszegek, is, hisz a tételeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium már az év elején közzétette. Ez alapján a növénytermesztők hazai kiegészítő támogatására 105,944 millió eurót, azaz több mint 494 millió lejt szánnak, amiből 102 millió eurót – ANT 1-es támogatási jogcímként – a szántóföldet művelő gazdák között osztanak szét. A dohánytermesztők tevékenységét 1,656 millió euróval, a komló termesztését kicsivel több mint 100 ezer euróval, míg a cukorrépa-termelők tevékenységét 1,818 millió euró többlettámogatással kívánják ösztönözni.

758 millió lejt szánnak az állattartóknak
A termeléshez kötött állattenyésztési támogatási jogcímekből (ANTZ 7-9) a juh- és kecsketartók, valamint a szarvasmarhatartók részesülnek. A célra szánt 162,522 millió eurós, azaz közel 758 millió lejes keretösszegből a juh- és kecsketartók között 46,877 millió eurónyi támogatást, a tejtermelők között – a feldolgozóknak leszállított vagy közvetlenül értékesített tej mennyisége alapján – 22,228 millió eurónyi támogatást, míg a húsmarha-tulajdonosok között 93,416 millió euró támogatást készül a szaktárca kiosztani.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek