Egy hét múlva rajtol a támogatásigénylési kampány

88

Március 1-je és május 15-e között nyújthatják be a növénytermesztő és állattenyésztő gazdák a 2018-ra vonatkozó egységes agrártámogatási kérelmeiket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség területi és megyei irodáihoz. A támogatási kérelmeket kizárólag elektronikus formában, az IPA-Online applikáción keresztül lehet kitölteni.

Gazdák a határban. Március 1. és május 15. között fogadja támogatási kérelmeiket az APIA

Egy hét múlva, március 1-től indul a 2018-as támogatásigénylési kampány, így az elkövetkező két és fél hónapban ismét az egybevont egységes támogatási kérelmeik benyújtására kéri a hazai gazdálkodókat – növénytermesztőket, állattartókat – a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA).
„Románia, az Európai Unió tagjaként többféle mezőgazdasági támogatásban részesül, amelyeket a gazdák pályázhatnak meg. Ezek közé tartozik a területalapú támogatás, a differenciált visszaosztott támogatás, az éghajlatra és a környezetre kedvező hatást gyakorló műveletek támogatása, fiatal gazdák támogatása, az állattenyésztésre és növénytermesztésre vonatkozó teljesítményhez csatolt támogatás, a kisgazdákra vonatkozó egyszerűsített támogatás, az országos átmeneti támogatások, amelyekben szintén részesíthetők a növénytermesztők és az állattenyésztők” – olvasható az intézmény Agerpresnek elküldött közleményében.
A területalapú támogatási kérelmet kizárólag online, az IPA-Online applikáción keresztül lehet kitölteni. Az alkalmazást az lpis.apia.org.ro címen érhetik el a gazdák: a bejelentkezéshez a támogatást igénylő gazda APIA-s farmazonosító száma, valamint a hozzá kapott jelszó szükséges. A támogatási kérelmek lezárása az APIA munkatársainak jelenlétében történik, a támogatásigénylésben szereplő adatok ellenőrzése után. Ugyanezt az eljárást alkalmazzák az állattenyésztési kérelmek esetében is – szögezi le a közlemény.
Azok a Hargita megyei gazdák, akik 50 hektárnál nagyobb területre kérnek támogatást az APIA megyei, csíkszeredai központjához, míg azok a gazdák, akik 50 hektárnál kisebb területre igényelnek támogatást az ügynökség területileg illetékes kirendeltségeihez fordulhatnak. Hargita megyében az APIA-nak hat területi kirendeltsége működik: Csíkszeredában, Székely­udvarhelyen, Gyergyó­szent­miklóson, Maroshévízen, Csík­szentmártonban, valamint Székely­keresztúron.
A kifizetési ügynökség emlékezteti az érintetteket, hogy azok a gazdák, akik a bérbe adott vagy eladott területeik után életjáradékban részesülnek, nem jogosultak területalapú támogatásra. A területalapú támogatást továbbra is a legalább
1 hektáros birtokmérettel rendelkező gazdák kérhetik, ám a támogatásra jelölt parcelláknak legkevesebb 30 árasnak kell lenniük. Ez alól csupán a gyümölcsösök (minimum 10 ár), illetve a melegházi zöldségtermesztésre használt területek (minimum 3 ár) élveznek kivételt.
„A kérelmezőnek a beadványhoz mellékelnie kell a helyi polgármesteri hivatal által kiállított gazdalajstrom-kivonatot, illetve minden olyan dokumentumot, amely azt bizonyítja, hogy jogosult a terület használatára. Minden dokumentumnak érvényesnek kell lennie a támogatási kérelem benyújtásának pillanatában. Azok a területek, amelyek nem használhatók az év teljes ideje alatt, nem jogosultak támogatásra” – hangsúlyozza közleményében az APIA. A támogatás juttatásának feltétele a kölcsönös megfeleltetési kötelezettségek betartása, amelyek közé tartozik a mezőgazdasági földterület jó mezőgazdasági és ökológiai állapotára vonatkozó alapvető előírások, valamint a jogszabályba foglalt gazdálkodási követelmények folyamatos betartása az összes parcellán, függetlenül ezek méretétől.
A kifizetési ügynökség felkéri a gazdákat, hogy a támogatási kérelmek hatékonyabb fogadása és feldolgozása érdekében az előre kapott időpontnak és programnak megfelelően jelenjenek meg a hivatalokban.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek