Egy fedél alatt Jézussal: Felújított iskolában tanulnak Gyimesfelsőlokon

114

Átadták a felújított gyimes­felsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium épületeit. A 25 évvel ezelőtt létesített katolikus oktatási intézmény tanulói, tanárai, világi elöljárók és a munkálatok támogatói tegnap szentmisén adtak hálát az iskola megújulásáért. A felújítást Magyarország Kormánya 500 millió forintos támogatásával valósították meg.

Diákok, tanárok, politikusok ünnepelték a 25 éves iskolát

Huszonöt évvel ezelőtt létesítette a gyi­mes­fel­ső­loki Ár­pád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumot Ft. Berszán Lajos kanonok-plébános a Debreceni Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és az Illyés Közalapítvány, illetve a jószándékú emberek támogatásával. Az iskola épületeit az elmúlt két évben felújították. A magyar kormány 500 millió forintos támogatásával többek között korszerű konyhát és ebédlőt építettek, kicserélték a nyílászárókat, szigeteltek, a bentlakás szobáiban új mosdókat alakítottak ki, kimeszelték a szobákat, illetve újrafestették a kápolna külsejét is. A megújult iskoláért a tegnap szentmisén adtak hálát az intézmény diákjai és munkaközössége. Berszán Lajos iskolaalapító elmondta, kispapként, amikor egy alkalommal Márton Áron püspökre várakozott, az egyháztól elvett iskolák fotóit nézegette, amelyekből az elmúlt évtizedekben néhányat sikerült visszakapni. Azt mondta a diákoknak, szeretné, ha éreznék, hogy az iskola adta lehetőségekkel Jézus rájuk mosolyog.
– Nekünk nem volt mit visszakérni itt a Gyimesekben, de Isten ránk tekintett és adott iskolát, ahol szép anyanyelvünkön imádkozhatunk, énekelhetünk. Ez templom és iskola, ahol a diákok egy fedél alatt laknak az Úrjézussal – mutatott rá Berszán Lajos atya.

Középiskola a történelmi Magyarország legkeletibb részén
A szentmise után Bálint Róbert, az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium igazgatója az iskolaalapító Berszán Lajos érdemeit méltatta.
– Ma, amikor köszönetet mondani gyűltünk össze, Isten után a pap bácsinak mondunk köszönetet, hogy meghallotta a hívást, nem félt nekikezdeni a feladatnak. Ehhez a nemes feladathoz számtalan kéz nyújtott újabb és újabb segítséget, felsorolni is nehéz lenne azokat a személyeket, akik csapattaggá váltak az évek folyamán – tette hozzá az iskolaigazgató. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint az iskola immár negyed százada otthona hitnek, tudásnak és magyarságnak. Úgy véli, az iskola históriája arról tanúskodik, hogy akkor is születhetnek nagy dolgok, amikor a külső körülmények nem éppen zavartalanok.
– Az oktatás ügye minden nemzet számára stratégiai kérdés, de számunkra, erdélyi magyarok számára egyszerűen létkérdés. Aki biztos jövőt szeretne közösségének, annak az oktatás ügye a legfontosabb, hiszen mai bizonytalan világunkban ez a legbiztosabb befektetés, és aki biztos akar lenni abban, hogy kisebbségben élve megőrzi nyelvét, identitását, annak anyanyelvű iskolákat kell építenie és fenntartania – mondta az RMDSZ elnöke.

A hálaadó szentmisén az iskola diákjai is részt vettek                                                      Fotók: Laszló F. Csaba

Magyarországi támogatással építették és újították fel
Soltész Miklós, a Magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, valamikor lehetetlennek tűnt, hogy 25 év után itt ünnepeljünk közösen, hogy magyar nyelven szóljon a szentmise.
– Mi, a magyar kormány részéről segítséget tudunk adni, megpróbálunk mindent megtenni, de azt, hogy akár itt a Gyimesekben, akár a moldvai csángóknál, akár Székelyföldön, Partiumban, Bánságban és szerte a Kárpát-medencében a magyarság megmaradjon, ahhoz belül a szívekben kell megélni azt – mondta az államtitkár.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint az elmúlt három évtized intézményépítési folyamata megteremtette a biztonságot, de az elmúlt évtizedben tapasztalt támogatás a magyar kormány részéről továbbmutat.
– Hargita Megye Tanácsánál egy évtizede dolgozunk az alapok építésén, ami ahhoz járul hozzá, hogy fiataljaink magyar iskolába járva minőségi oktatásban részesüljenek, a munkaerőpiacon érvényesíthető tudással gyarapodjanak, bárhol boldoguljanak, itthon építsenek jövőt maguk és családjuk számára – mondta a megyeelnök. Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor azt mondta, a küldetésekre hitben erős emberek tudnak vállalkozni.
– Ne féljetek többet vállalni, mint más, és ne féljetek saját jövőt álmodni és megvalósítani. Itt vannak a jó példák előttünk, itt van Berszán atya példája – tette hozzá Tánczos. Az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban jelenleg három évfolyamon: teológia, természettudományok és agroturizmus szakon tanulnak a diákok. Az elmúlt két és fél évtizedben az iskola tanulói közül hat orvos, három pap lett, de gyógyszerész, színész és egyetemi tanszékvezető is kikerült az intézmény falai közül.

Biró István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek