Egy évtizede még nem archiválták az orvosi adatlapokat

72

Csíkszeredában sokak számára gondot jelent, hogy nem találják orvosi személyi lapjukat. A probléma abból adódik, hogy a rendszerváltást követő kórházi adminisztratív átszervezéseket követően ezeket a nyilvántartási lapokat a családorvosi rendelőkben gyűjtötték össze. Sajnos azonban nem minden családorvos tette ezt meg, ugyanakkor az érintett páciensek sem voltak elég figyelmesek az adataikat illetően.

Várakozó betegek a rendelőintézet folyosóján. Hiányos múlt Fotó: Balázs Árpád / archív
Várakozó betegek a rendelőintézet folyosóján. Hiányos múlt Fotó: Balázs Árpád / archív

Máthé Emőke hosszabb ideje keresi az orvosi adatlapját – vagy ahogy a népnyelv nevezi: fisáját –, amelyet a poliklinika épületében őriztek. Évekkel ezelőtt személyesen járt ott, hogy kikérje a nyilvántartási lapját.
– Akkor azt a választ kaptam, hogy nem adhatják a kezembe, csak a családorvosnak voltak hajlandók kiadni. A húgom is ugyanebben a helyzetben van egyébként. Azt is tudom, hogy nemcsak mi ketten jártunk így. A legnagyobb közösségi oldalon működő csoportban felvetettem a kérdést, aminek hatására többen jelezték, hogy hasonló cipőben járnak. A családorvosnál új fisát indítottak ugyan, de sajnos az oltásaimról szóló nyilvántartást nem találtuk – részletezte lapunknak a pórul járt páciens.

Megsemmisítették őket
Amikor a rendszerváltás után a poliklinikán megszűnt az ottani archívum, a megyei sürgősségi kórház főépületébe költöztették át az összes orvosi kartotékot – tudtuk meg Mezei Györgytől, a kórház gondnokától.
– Ezeket az orvosi adatlapokat 2006-ig őriztük a megyei kórház épületében, mivel 15 év után az iratok elévülnek, helyhiány miatt mi sem őrizhettük tovább őket. Az archívum megsemmisítése előtt a megyei kórház felvette a kapcsolatot minden családorvossal, jelezve nekik, hogy ellenőrizzék a pácienseik személyi lapját, hiszen sokuké nálunk volt. Ugyanakkor ebben az időszakban újsághirdetésen keresztül is felhívtuk a lakosság figyelmét arra, hogy a kartonjukat vegyék ki a kórháztól – adta tudtunkra Mezei György.
Azok, akik abban az időben nem voltak elég szemfülesek, illetve a családorvosuk nem tette meg a szükséges lépéseket, sajnos már nem kaphatják kézhez az orvosi adatlapjukat, mivel ezeket bezúzták, újrahasznosították.

Régen mindenkit beoltottak
Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője meglepetten értesült az általunk felvetett témáról, mint mondta, őket soha senki nem kereste meg ez ügyben. A legtöbben azért aggódnak az eltűnt orvosi lapjuk miatt, mert így nem áll rendelkezésükre elég adat arról, hogy milyen oltásokat kaptak. Az intézményvezető csak részben tudott megnyugtató választ adni.
– Sajnos nem tudunk segíteni azoknak, akiknek nincs már meg az orvosi lapjuk, mivel abban az időben még nem létezett elektronikus nyilvántartási rendszer. Azt tanácsoljuk, hogy az érintettek keressék meg a családorvosukat, mert lehetséges, hogy náluk megvannak a nyilvántartási lapok. Azoknak, akik ma a húszas, harmincas éveikben járnak, azzal a megnyugtató hírrel szolgálhatok, hogy nem kell félniük attól, hogy valamilyen oltást nem kaptak meg. Abban az időben ugyanis mások voltak a trendek, ezért biztosan állíthatom, hogy kevés kivételtől eltekintve mindenki megkapta az összes kötelező oltást gyerekkorában – fogalmazott az intézményvezető.
Orvosi személyi adatlapokat egyébként nemcsak a poliklinikán őriztek, hanem az iskolákban is, ezért ott is érdemes utánanézni, illetve kikérni azokat, amíg el nem évülnek.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek