Egy éve alakult újra a Vöröskereszt

Szükségünk van rá, szüksége van ránk udvarhelyen is

39

A Vöröskereszt világnapja alkalmából nem csinnadrattával, hanem ingyenes egészségfelméréssel ünnepelt tegnap a Vöröskereszt székelyudvarhelyi csapata.

Fotók: Lázár Emese

A város patkó alakú szívében, a Márton Áron téren vertek sátrat és várták ingyenes vércukor-és vérnyomásmérésre, újraélesztési bemutatóra a városlakókat a székelyudvarhelyi Vöröskereszt önkéntesei. Az akció nem volt hiába: reggel 8 órától délután 2 óráig több mint százan, idősek, fiatalok keresték fel a sátrat. A legtöbben a vérnyomásukat és a vércukorszintjüket ellenőrizték, de akadt olyan személy is, aki az újraélesztés technikáját tanulta, gyakorolta szakszerű segítséggel. Pénzbeli adományozásra is volt lehetőség: az áttetsző, de lelakatolt urnába többen dobtak pénzt, így is megköszönve a jókedvű és mindig segítőkész csapat munkáját.
A Hargita megyei Vöröskereszt alegységeként működő udvarhelyi Vöröskeresztet húsz év szünet után tavaly „élesztette” újra a Batthyány-Strattmann László-díjjal és a Magyar Arany Érdemkereszttel is kitüntetett dr. Ambrus József, a Hargita megyei mentőszolgálat volt orvos-igazgatója, az Erdélyben egyedülállónak számító Mentésügyi Konferenciát szervező Ambach Alapítvány elnöke. Az újraalakuló gyűlést kereken egy évvel ezelőtt, stílszerűen a Vöröskereszt világnapján, azaz május 8-á tartották. Az önkéntesekből, köztük mentősökből, pedagógusokból, civilekből álló, kb. félszáz fős csapat zöme a Páli Szent Vince Egészségügyi Technikum diákja – tegnap a Patkóban is ők fogadták az érdeklődőket. A székelyudvarhelyi Vöröskereszt vezetősége szívügyének tekinti, hogy minél több civil elsajátítsa az alapvető, de szükség esetén életet mentő technikákat, ezért több alkalommal – legutóbb e hónap elején hirdettek elsősegélynyújtó tanfolyamot. A 16 órás képzés alatt az elsősegélynyújtáshoz szükséges alapvető technikákat sajátíthatják el a résztvevők, akik a sikeresen befejezett képzésről az Európai Elsősegélynyújtó Központ által is elismert oklevelet és elsősegélynyújtói igazolványt kapnak. Az udvarhelyi vöröskeresztesek nemcsak a felnőtteket tanítják: a Beteg a baba programban elméleti és gyakorlati bemutatót tartottak a napközikben, óvodákban.


A Székelyudvarhelyi Vöröskereszt az elesetteket, a nehéz sorsú embereket is segíti. Tavaly decemberben használtruha-gyűjtést és csereberét szerveztek, októberben pedig a PanGastRo Egyesülettel és az udvarhelyi Rotary Klubbal közösen aktívan kivették részüket az élelmezés világnapja apropóján lebonyolított élelmiszergyűjtő akcióban – mindkét alkalommal a Nagycsaládosok Egyesületét támogatták.
Az udvarhelyi csapathoz bárki csatlakozhat, aki szívügyének tekinti a segítségnyújtást, de akár az adója 2 százalékának a felajánlásával is támogathatja életeket mentő munkájukat.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.