Egy év kihagyás után ismét elérhető a Pető-módszer: Nemcsak kezelnek, képzéseket is tartanak

17

Négy alkalommal, összesen 14 hetet alkalmazták a Pető-módszert Csíkszeredában. Több felnőttnek és gyereknek segítséget nyújtottak a Pető Intézet munkatársai. A következő évben még több alkalommal lesz elérhető a kezelés.

Több héten át végeztek ingyenes kezeléseket                                                                          Fotó: László F. Csaba

Egy év kihagyás után idén tizennégy héten át foglalkoztak központi idegrendszerű sérülést szenvedett gyerekekkel és felnőttekkel, illetve Parkinson-kórtól, szklerózis multiplextől, és agyi érkatasztrófától szenvedő felnőttekkel Csíkszeredában. A Pető-módszer igénybevétele nagyon sok költséget von maga után, és a magyar kormány támogatásával mindezt 83 felnőtt és 40 gyermek érhette el ingyen a hargitai megyeszékhelyen
− Annak idején Csuka Pál úr megkeresett, hogy indítsuk el újra ezt a kezelést. Kicsit szkeptikusan álltam a dolgokhoz, mert általában valamit újra elindítani sokkal nehezebb. Gyakorlatilag az aggályaim nem igazolódtak be, és minden úgy ment, ahogyan azt eltervezték – számolt be Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere.
Tervükben van, hogy jövőben még több gyerek és felnőtt számára elérhetővé tegyék ezt a kezelést. De nemcsak kezelésen lehet részt venni: Illyefalván konduktorokat is képeznek. Ez azért kiemelkedő, mert a világon sehová máshová nem viszik ki ezt a képzést, itt mégis elkezdték oktatni ezt a módszert. Az első évfolyam 2020-ban fogja elvégezni tanulmányait, akik között két csíkszeredai is le fog diplomázni.
− Annál nagyobb lehetőség nincs, minthogy a Kárpát-haza magyar családjai számára házhoz jön a képzés. Nagyon jó tapasztalataim vannak az illyefalvi képzés elhelyezését, tárgyi és személyi lehetőségeit illetően – a képzéseken való legelső részvételéről mondta el véleményét és élményeit Túri Ibolya, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának tudományos dékánhelyettese.
A képzés soron következő gyakorlati része február 3-án kezdődik Illyefalván. Általában a képzés első és utolsó napján szoktak szűréseket elvégezni, de ennek pontos helyszínéről és idejéről időben értesítik az érdeklődőket.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek