Egy év alatt törlesztik a kölcsönt, készülhet az új beruházási lista

97

A Harvíz Rt. számításai szerint egy éven belül törleszteni fogják a tavaly novemberben felvett kilencmillió lejes bankhitelt, ezt követően pedig indulhatnak az újabb beruházások, amelyek előkészítésén már most dolgoznak – derült ki a Hargita Víz Egyesület tegnapi közgyűlésén.

Harvíz-közgyűlés munkálatai. Számvetés és tervek Fotó: László Róbert
Harvíz-közgyűlés munkálatai. Számvetés és tervek Fotó: László Róbert

A Hargita Víz Egyesület tegnapi közgyűlésének napirendjén elsősorban az előző év értékelése szerepelt, így az egyesület tevékenységi beszámolója, a pénzügyi kimutatás ismertetése, az ellenőrző bizottság és a Harvíz Rt. regionális szolgáltató 2015-ös évi beszámolója.
A szolgáltató beszámolójából kitűnik, hogy – először a Harvíz történetében – az eladott ivóvíz mennyisége 2,09 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva, és az évet 1,7 millió lejes bruttó nyereséggel zárták. Az általuk üzemeltetett 13 vízműben 4,2 millió köbméter ivóvizet termeltek, amiből 2,5-öt adtak el, a 2014-es 46 százalékos vízveszteséget 40 százalékosra sikerült csökkenteniük. Az év folyamán 2,1 köbméternyi szennyvizet gyűjtöttek össze, a nyolc derítőállomáson megtisztított víz minősége 95 százalékban felel meg az előírásoknak – a homoródfürdői és a csíkborzsovai, valamint a fenyédi derítők elavultak vagy nagyon energiaigényesek. Megjegyzik, hosszú távon a borzsovait ki lehet majd váltani egy három kilométeres szennyvízcsatorna megépítésével és a csicsói szennyvízrendszerre való csatlakoztatással.
Az EU-s pályázat lebonyolításának határidejét június 30-ig hosszabbította meg a minisztérium. Ebből a nyolc eszközbeszerzési szerződést lezárták, és ezzel nagymértékben hozzájárultak a cég technikai és technológiai felszereltségének korszerűsítéséhez. A nyolc építkezési szerződésből 3-at teljesen befejeztek (Csíkszentdomokos és Szentegyháza vízbefogásainak, szállítóvezetékeinek és vízműveinek munkálatai, Csíkszenttamás, Karcfalva, Csíkdánfalva, Madaras, valamint Szentegyháza víz- és szennyvízhálózatainak bővítése és felújítása). Csíkszereda, Csomortán, Fitód és Szentlélek víz- és szennyvízhálózatának bővítése és felújítása, valamint Csicsó víz- és szennyvízhálózatának kiépítése a munkálatok átvételét követően a hibaelhárítás utolsó szakaszában van. Zajlik az átvétel Domokos víz- és szennyvízhálózatának bővítése esetében. A kivitelezési munkák még folynak a szépvízi vízmű és a csíkszeredai szállítóvezetékek felújításán, valamint a madarasi új szennyvízmű és a szentegyházi szennyvízmű felújítása esetében. Idén februárban folytatták a megtakarításokból finanszírozott bekötéseket, a tervezett 11 ezerből mostanig több mint 8500 elkészült.
A vidéki rendszereknél továbbra is gondot jelent a kevés fogyasztó, illetve az alternatív ingyenes rendszerek működése – áll a beszámolóban. Éppen ezért megfontolják a 2014–2020-as időszakra a beruházási listát, amelynek becsült értéke 95 millió euró. Páll Árpád, a Hargita Víz Egyesület ügyvezető elnöke kérdésünkre elmondta, arra vonatkozóan, hogy beveszik-e az egyesületbe Gyimesfelsőlokot és Gyimesközéplokot, várhatóan majd a választások után dönt a közgyűlés, és ennek függvényében is alakulhat a beruházási lista. Elképzelhető, hogy a beruházási listán szereplő települések lakói ezután szándéknyilatkozatot kell benyújtsanak, illetve a saját területeken levő munkálatokra előleget is kell letegyenek – mondta az igazgató.
Az egyesület elnöke, Ráduly Róbert Kálmán kiemelte, hogy a Harvíz Rt. számítása szerint havonta legalább 250 ezer lejt tud törleszteni a novemberben az önrész és az önkormányzatok által utólag jelzett igények kielégítésére felvett hitelből, így várhatóan jövő nyárig teljesen vissza tudják fizetni a 2020-ig felvett kölcsönt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy országos szinten a 41 regionális szolgáltató több mint fele biztosan nem fogja tudni befejezni minden projektjét, így Hargita megye jó helyzetben van ilyen tekintetben.
A közgyűlés napirendjén szerepelt az önkormányzatok által az elmúlt időszakban megvalósított közműrendszerek átvételi felté-
teleinek a meghatározása, azonban ebben a kérdésben egyelőre nem jutottak egyezségre a tagok – számolt be Páll Árpád.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek