Egy év a biztonságos bringázásért

79

Három város, három civil szervezet fogott össze, hogy népszerűsítse a bringázást, megtanítsa a fiataloknak a biztonságos kerékpározást. A Velo Akadémia egyéves oktatási projektje, az ehhez kapcsolódó rendezvények népszerűek voltak. Igény van rá, a folytatás viszont anyagiak függvénye.

Mozgalmas, számokban eredményes, bringás él­ményekben bővelke­dő évet zár a Velo Akadémia. A há­rom városban (Csíkszereda, Szé­kelyudvarhely, Marosvásárhely) a Marosvásárhelyi Közössé­gi Alapítvány, a csíkszeredai Zöld SzékelyFöld Egyesület és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) által megvalósított rendhagyó oktatási projektnek kettős célja volt: a bringázás népszerűsítése, a biztonságos közlekedés elméleti és gyakorlati szabályainak oktatása. A végéhez közeledő egyéves projektet Gál Sándor, a marosvásárhelyi koordinátor és Péter Ildikó, az SZKA képviselője értékelte.

Közel kétszáz középiskolást tanítottak meg a közúti szabályokra. Biztonság

– Három városban 199 középiskolás (14–18 éves) diákot tanítottunk meg a közúti szabályokra, illetve arra, hogyan kerüljék el a veszélyes helyzeteket, amelyek a forgalomban a biciklisekre leselkednek. A tanítás a Velo Akadémia tankönyve és két tájékoztató füzet segítségével történt, amelyek ismertetik a helyes biciklizés szabályait, és felsorolják a kötelező kellékek használatát is. Az oktatás gyakorlati részében szó esett technikai ismeretekről, az általunk felállított tanpályán a résztvevők kipróbálhatták, tökéletesíthették gyakorlati ismereteiket is – mondta Gál.
A tevékenység nem merült ki ennyiben, a csapat több, a bringázóknak való, a kerékpározást úgymond reklámozó kampányrendezvényt is tető alá hozott. Ilyen volt például az áprilisi CriticalMass, a több száz kerékpárost megmozgató, a projektet támogató partnerekkel közösen, mindhárom városban megszervezett biciklis felvonulások. Péter Ildikó emlékeztetett: a székelyudvarhelyi bringázók körében nagy sikere volt a szejkefürdői biciklis pikniknek, amelyet a SzeklerTekerrel együtt szerveztek meg. A Velo Akadémia figyelemfelkeltő akcióinak során több mint 900 tájékoztató füzetet és 4000 szórólapot osztottak szét, azzal a céllal, hogy az autósok és a biciklisek figyelmét is felhívják a közutakon való biztonságos közlekedés szabályaira.
Szükség van ezekre a kiadvá­nyokra, hiszen a bringásokat érintő balesetek száma a 2011–2016 közötti időszakban megnőtt. A negatív statisztikát Székelyudvarhely vezeti 46 kerékpáros balesettel, amelyből egy halálos kimenetelű volt, 18 esetben pedig nagyon súlyos sérülést szenvedett a bringás.
Az akadémia azt is kutatta, hogy hol és mikor, milyen gyakorisággal pattannak nyeregbe a fiatalok, tanulságosak voltak azok a kérdőívek is, amelyekkel a 14–19 éves korosztály kerékpározási szokásait mérték fel. „A három városban összesen 2112 középiskolás töltötte ki kérdőívünket, melyből kiderült, hogy annak ellenére, hogy több mint 77 százalékuknak van biciklije, mindössze 18 százalékuk jár vele iskolába” – ismertette a felmérés eredményét Gál Sándor, hozzátéve, hogy a statisztikából az is kiderült, hogy amennyiben a kerékpárral való biztonságos közlekedéshez szükséges feltételek adottak lennének, akkor az arány nagyságrendekkel változna, akár 60 százalékra is növekedne.
Mint mondta, az infrastruktúra – biciklis utak, sávok – megépítése nem a Velo Akadémia feladata, de a helyes bringázás elméleti és gyakorlati szabályainak megtanítása szívügye a csapatnak, és az eltelt időszak bizonyítja, hogy az általuk képviselt és bemutatott oktatási program eredményes, nem mellesleg igény is van rá.
Gál arról is beszámolt, hogy a projektben szerzett tapasztalatokat szeptemberben, a Marosvásárhelyen tartott Training 4 Trainers workshopon osztották meg az országban tevékenykedő biciklis szervezetek képviselőivel. A tréningen tíz városból, többek között Bukarestből, Jászvásárról, Galacról, Temesvárról, Sepsiszentgyörgyről, Kolozsvárról 28 személy vett részt, olyanok, akik érdeklődnek az oktatási program iránt. A tréningen jelen voltak és megosztották tapasztalataikat a magyarországi és ausztriai meghívottak is – újságolták el a Velo Akadémia képviselői.
A célunk az, hogy a kerékpáros oktatás része legyen az iskolai tananyagnak, opcionális tárgyként tanítsák, ennek a lehetőségeit kutatjuk most. A Velo Akadémia folytatására van igény, de a jövő a szükséges anyagi támogatás függvénye – válaszolta a hogyan tovább kérdésre Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány munkatársa, koordinátor.
A sikeres program szakmai partnere a magyarországi Bringa Akadémia program működtetői voltak, a projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozta a kibővült Európai Unió számára létrehozott Svájci Hozzájárulásból.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.